ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Το Κατάρ πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς

Σαουδική Αραβία: Το Κατάρ πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς

Σε πλήρη απομόνωση το Κατάρ από τις αραβικές χώρες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διαμήνυσε σήμερα ότι το Κατάρ θα πρέπει να κάνει πολλές ενέργειες, όπως να τερματίσει την υποστήριξη που παρέχει στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αλλά και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με τις άλλες αραβικές χώρες.

«Αποφασίσαμε να προβούμε σε ενέργειες για να ξεκαθαρίσουμε ότι φτάνει πια» είπε ο Άντελ Αλ Τζουμπέιρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Παρίσι όπου βρίσκεται. «Κανείς δεν θέλει να πλήξει το Κατάρ. Το Κατάρ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να κινηθεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Αλ Τζουμπέιρ είπε ότι το Κατάρ υπονόμευε την παλαιστινιακή ηγεσία και την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και «εχθρικά μέσα ενημέρωσης», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ντόχα θέλει διάλογο

Το Κατάρ είναι ανοικτό στο διάλογο για να επιλυθεί η κρίση με τους γείτονές του στον Κόλπο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο ίδιος επέμεινε ότι το Κατάρ πιστεύει στη διπλωματία και θέλει να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο ότι η χώρα του καταπολεμά την τρομοκρατία.

«Δεν είμαστε υπερδύναμη εδώ, δεν πιστεύουμε στην διευθέτηση προβλημάτων μέσω μιας αναμέτρησης», ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον εμίρη του Κατάρ ότι θεωρεί σημαντικό να διατηρηθεί «η ενότητα και η σταθερότητα» στον Κόλπο και ότι υποστηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες για την άμβλυνση της έντασης» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Κατάρ και τις γειτονικές χώρες.

Σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον εμίρη του Κατάρ, τον Σεΐχη Τάμιμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο Μακρόν τόνισε πως το Παρίσι «είναι διαθέσιμο για να συνομιλήσει με όλα τα μέρη» και να διαμεσολαβήσει για να «προωθήσει τον κατευνασμό», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν είχε επίσης μια χωριστή συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντικείμενο την κρίση στον Κόλπο, ανέφερε στέλεχος του γραφείου Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Η διπλωματική κρίση δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με έδρα το Κατάρ δεν «θα επηρεαστούν» από την διπλωματική κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις επαίνεσε την χώρα του Κόλπου για την «διαρκή της αφοσίωση στην περιφερειακή ασφάλεια», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το εμιράτο, λίγες ώρες μετά τις αναρτήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επικρότησε την απόφαση των Αραβικών χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις με το Κατάρ.

«Προφανώς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε μια συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία επιρροή στις επιχειρήσεις μας ούτε στο Κατάρ, ούτε αναφορικά με τις άδειες πτήσης αεροσκαφών στον εναέριο χώρο».

Το Κατάρ διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τη διάταξη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή, η οποία είναι επίσης η έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης της Μέσης Ανατολής. Στην χώρα βρίσκονται περίπου 10.000 αμερικανικά στρατιώτες.

Η πλειονότητα αυτών των στρατευμάτων είναι προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με έδρα την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες διέκοψαν κάθε διπλωματική κι εμπορική σχέση με το εμιράτο του Κατάρ με την κατηγορία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε παράλληλα σήμερα το Κατάρ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία. «Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω σε αυτό. Την θεωρώ τη χώρα που φιλοξενεί την πολύ σημαντική αεροπορική μας βάση στην Αλ Ουντέιντ», τόνισε.

«Ελπίζουμε για την εξεύρεση μιας γρήγορης επίλυσης» της κρίσης και «δεν έχουμε καμία πρόσθεση να αλλάξουμε τις επιχειρήσεις μας, είτε στο Κατάρ», είτε στις άλλες χώρες του Κόλπου, σημείωσε ο Ντέιβις.

Σχετικές ειδήσεις