ΚΟΣΜΟΣ

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Χασίμ Χαταμί μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr (pics)

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Χασίμ Χαταμί μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr (pics)

Ο πνευματικός ηγέτης Χαταμί που βρίσκεται στην Αθήνα ως τις 27 Ιουνίου μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για τα γεγονότα που άναψαν φωτιά στη Μέση Ανατολή, για τους παράγοντες που απόκλεισαν το Κατάρ από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη που θα δημιουργήσουν τρομοκρατημένους πολίτες και μίζερες κοινωνίες - Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια ασφαλής χώρα αλλά αν κάποιοι συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι τότε η κατάσταση θα ξεφύγει

«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από χτυπήματα τρομοκρατών», λέει στη Μαρία Γιαχνάκη

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Βράδυ Πέμπτης και κατηφορίζουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα τζαμιά της Αθήνας σε ένα υπόγειο κτήριο κάτω από την εθνική οδό.

Μέσα στη νύχτα το μόνο που μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι δεκάδες φιγούρες γυναικών με μπούργκα και νεαρούς άνδρες να μπαίνουν σε ένα συγκεκριμένο παλιό κτήριο και να κατεβαίνουν την τσιμεντένια σκάλα για να φθάσουν στο υπόγειο. Ο χώρος είναι μόνο για Σιίτες μουσουλμάνους που προέρχονται από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Σε λίγο φθάνουν και κάποιες άλλες γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά αλλά κυρίως νεαροί άνδρες που αμέσως πλένονται, βγάζουν τα παπούτσια τους και μπαίνουν στο υπόγειο τζαμί.

Ο σύνδεσμός μου άργησε κι έτσι μπόρεσα να παρατηρήσω περισσότερο από έξω όλες αυτές τις φυσιογνωμίες, που σε λίγο μέσα στο τζαμί θα μεταμορφωνόταν σε σοβαρά σκυφτά πρόσωπα, για να συμμετάσχουν στην προσευχή του ραμαζανιού τους (της νηστείας δηλαδή των μουσουλμάνων, που κρατά ένα μήνα και κατά τη διάρκεια της μέρας νηστεύουν χωρίς να πιουν ούτε νερό, αλλά μετά την απογευματινή τους προσευχή μπορούν να φάνε όσο θέλουν, πραγματοποιώντας το έθιμο του φτουρ που σημαίνει πρωινό).

Λίγο μετά, μαζί με τον σύνδεσμό μου βρέθηκα στο Σιίτικο τζαμί όπου μου υπόδειξαν να καθίσω στο πάτωμα, πάνω σε μια συνθετική μοκέτα, αφού πρώτα έβγαλα τα παπούτσια μου. Παρακολουθούσα τις γυναίκες να προσεύχονται σε ένα τμήμα του τζαμιού, που χωριζόταν από μια μπλέ κουρτίνα από τον χώρο των ανδρών, ενώ την προσευχή κατεύθυνε ο Χασίμ Χαταμί που μόλις είχε έρθει από το Ιράν.

Γύρω στις εννέα το βράδυ, η προσευχή τελείωσε και ο πνευματικός καθοδηγητής Χαταμί, μετά το «φτουρ», μας μίλησε για την τρομοκρατία που είναι και το θέμα που απασχολεί και τους ίδιους τους πνευματικούς ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν ότι ο λαός τους πέφτει θύμα των εξτρεμιστών που δημιουργούνται από τα συμφέροντα χωρών σαν την Σαουδική Αραβία.

«Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα γενικότερα είναι οι χώρες που χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν ακόμη το ISIS», λέει με στόμφο ο Χαταμί.

«Το μεγαλύτερο έκτρωμα της εποχής μας συνεχίζει να τρέφεται από την ματαιοδοξία ανεγκέφαλων που στο βωμό της ηγεσίας βάζουν στον κίνδυνο ολόκληρες χώρες. Είμαστε κι εμείς μουσουλμάνοι αλλά όχι αιμοβόροι, προσπαθούμε να ενημερώνουμε σωστά τους μουσουλμάνους για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το κάλεσμα κάποιων ηγετών που τους ωθούν να ζουν από το αίμα των άλλων», προσθέτει.

Ο Χαταμί είναι Ιρακινής καταγωγής εκπαιδευμένος στο Ιράν με χιλιάδες ώρες διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Αμερικής, αραβικών χωρών και της Ευρώπης. Από τους διασημότερους Σιίτες πνευματικούς ηγέτες, που με κίνδυνο της ζωής του ενημερώνει για την προέλευση της τρομοκρατίας.

«Μετά την επίσημη επίσκεψη Τραμπ, η Σαουδική Αραβία πήρε τα πάνω της», υποστηρίζει ο Χαταμί και συνεχίζει: «Έκανε οικονομικές συμφωνίες και έδωσε τα χέρια για να μείνει στην εξουσία με τους δικούς της πνευματικούς ηγέτες. Πλήρωσε τον Τραμπ παραπάνω από όσα μπορούσε για να το εξασφαλίσει αυτό. Θέλουν να συντηρούν την τρομοκρατία γιατί τους συμφέρει.

Λένε ψέματα ότι το Κατάρ συντηρεί τους τρομοκράτες. Η αλήθεια είναι ότι το Κατάρ πριν χρόνια δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα, τώρα όμως μετά τα κοιτάσματα πετρελαίου, το φυσικό αέριο, ανεξαρτητοποιήθηκε και το θέλουν και αυτό οι Σαουδάραβες. Κατά πόσο θα το καταφέρουν είναι άλλη ιστορία. Γενικά οι Σαουδάραβες προσπαθούν να έχουν κυριαρχία στην περιοχή αλλά δεν θα το καταφέρουν.

Όπως είδατε το χτύπημα στο Ιράν ήταν δουλειά της Σαουδικής Αραβίας. Τους συμφέρει να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή όμως οι Πέρσες είναι πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι πιστεύουν και δεν θα τους κάνουν το χατίρι. Δεν θα μπουν σε τέτοια διαδικασία να απαντήσουν για να αρχίσει ο κύκλος αίματος. Το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης, θα μπορούσε να είναι ένα θερμό επεισόδιο αν δεν υπήρχε λογική, όμως ο πρόεδρος της Περσίας δεν πρόκειται να τους κάνει το χατίρι διότι είναι έξυπνος».

Ο διάσημος για τις σπουδές του και για τις καθοδηγήσεις του Χασίμ Χαταμί, πιστεύει ότι αν δεν σταματήσει η Σαουδική Αραβία την χρηματοδότηση των τρομοκρατών λύση δεν θα υπάρξει, παρόλα αυτά όμως θεωρεί ότι και η Δύση έκανε λάθη τα οποία πληρώνει και θα πληρώνει για πολύ ακόμη αφού θεωρεί ότι θα χυθεί ακόμη πολύ αίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Όταν στην Ευρώπη εκπαιδεύετε μικρά λυκάκια μέσα στο σπίτι σας την επόμενη μέρα μπορεί και να σας αρπάξουν και να σας δαγκώσουν. Πέσατε θύματα όλη η Ευρώπη μιας κουλτούρας που κρύβει κινδύνους και εγκληματίες. Σας έκαναν να νιώσετε την ανάγκη να μεγαλώσετε αυτά τα λυκάκια, να τα δυναμώσετε και μετά να γίνουν υποχείρια κάποιων εχθρών για τις πατρίδες σας. Μην ξεχνάτε τι είχε παραδεχτεί η Χίλαρι Κλίντον ότι αυτοί τους κατασκεύασαν αυτοί τους έφτιαξαν και τους έστειλαν».

Όσον αφορά στην Ελλάδα η οποία είναι γεμάτη πρόσφυγες και μάλιστα πολλοί είναι παράνομοι από αυτούς, ο Χαταμί ήταν ξεκάθαρος: «Κέντρο εκπαίδευσης εξτρεμιστών η Ελλάδα δε μπορεί να γίνει γιατί οι συνθήκες πρέπει να είναι πολύ ειδικές. Το μόνο που μπορεί συμβεί είναι να δημιουργηθούν αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων με πρόσκαιρες συγκρούσεις. Η Ελλάδα είναι πέρασμα παράνομων μεταναστών αλλά ούτε κέντρο εκπαίδευσης μπορεί να γίνει ούτε θα συμβούν χτυπήματα τρομοκρατών».

Ο πνευματικός καθοδηγητής των Σιιτών θεωρεί ότι το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτή τη χώρα είναι γιατί δεν υπάρχουν επίσημοι χώροι προσευχής και ο καθένας μπορεί να πάει όπου βρει και να ακούσει τα λάθος άτομα. «Υποτίθεται θα μας έφτιαχναν ένα τζαμί. Ούτε αυτό είναι η λύση. Δε μπορούμε να έχουμε το ίδιο τζαμί οι Σιίτες με τους Σουνίτες. Έχουμε διαφορετικά έθιμα και συνήθειες, διαφορετικό τρόπο έκφρασης και αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Δε μπορούμε να συμβιώσουμε σε ένα κοινό χώρο, οι σουνίτες και οι Σιίτες με τίποτα. Το τζαμί που θέλει να φτιάξει η Ελλάδα είναι συμβολικό. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν βρισκόταν σε αδιέξοδο και θα μπορούσε να δώσει δυο άδειες, θα ήταν η καλύτερη λύση. Πάντως να ξέρετε ότι, οι σωστοί πνευματικοί ηγέτες καθοδηγούν και ηρεμούν τον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι όμως που μεγαλώνουν την ψαλίδα ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους μουσουλμάνους συντηρούν το μίσος και στρέφουν τον κόσμο εναντίον σας. Το ίδιο κάνει και το ISIS. Δυστυχώς λειτουργούν όπως αυτοί. Αν ψάξετε θα τους βρείτε σε υπόγεια στο Σταθμό Λαρίσης. Εγώ έρχομαι 7 χρόνια εδώ και λέω στους μουσουλμάνους πώς να σέβονται την χώρα που μας φιλοξενεί, πώς να σέβονται τις άλλες θρησκείες, πώς να συμβιώνουμε ειρηνικά αλλά δυστυχώς αυτό δεν το κάνουν όλοι.

Αυτοί που δημιούργησαν το ISIS δεν θα κάτσουν εύκολα ήσυχοι. Δε θα σταματήσουν να καλλιεργούν το μίσος και πρέπει οι κοινωνίες να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν αυτή την μάστιγα»...

Σχετικές ειδήσεις