ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν ζητά ο Γκουτέρες

ΟΗΕ: Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν ζητά ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να αυξηθεί η βοήθεια που παρέχεται στο Αφγανιστάν ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολλές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της σύγκρουσης και ζήτησε να βρεθεί πολιτική λύση ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Περνώντας από την Καμπούλ στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες επισκέφθηκε εκτοπισμένες γυναίκες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων στα περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας. Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού και την επιστροφή, κάποιες φορές αναγκαστική, πολλών προσφύγων που επαναπατρίζονται από το Ιράν, το Πακιστάν και την Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους», τόνισε ο Γκουτέρες. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι, η διεθνής κοινότητα πρέπει να φανεί αλληλέγγυα. Πρέπει να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να τους επιτρέψουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Περισσότεροι από 126.000 Αφγανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή του έτους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται σε 29 από τις 34 επαρχίες της χώρας. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες μη καταγεγραμμένοι που εκδιώκονται από το Πακιστάν αφήνονται στην τύχη τους.

Μπροστά στο χάος που επικρατεί στη χώρα και την ώρα που οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Γκουτέρες ζήτησε να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης στη σύγκρουση μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων. «Πιστεύω βαθιά ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει στρατιωτική λύση. Χρειάζεται μια πολιτική λύση, χρειάζεται ειρήνη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Σχετικές ειδήσεις