Αυτές είναι οι πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία

Αυτές είναι οι πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 50 έχουν τραυματιστεί στην Πορτογαλία, από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Σάββατο, 17 Ιουνίου, στη Λεϊρία, στα κεντρικά της χώρας.

Με αφορμή τη πυρκαγιά αυτή, η οποία συνεχίζει να μαίνεται στην Πορτογαλία παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «θυμάται» τις πλέον φονικές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία, σε ολόκληρο τον κόσμο.

2010

ΡΩΣΙΑ: Εξήντα νεκρούς άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου στα δυτικά της χώρας καθώς καύσωνας και μια άνευ προηγουμένου ξηρασία, έπλητταν τη Ρωσία.

pyrkagia4

2009

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Μεταξύ 7 και 11 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας και κυρίως στην πολιτεία της Βικτόριας, όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς ολόκληρες πόλεις και κάηκαν περισσότερα από 2.000 σπίτια.

2007

ΕΛΛΑΔΑ: Στα τέλη του Αυγούστου, 77 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν 250.000 εκτάρια. 

pyrkagia2

pyrkagia3

Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος, με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

1987

ΚΙΝΑ: Τον Μάιο της χρονιάς αυτής, σημειώνεται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας με τουλάχιστον 119 νεκρούς στα βορειοανατολικά της χώρας, 102 τραυματίες και 51.000 άστεγους.

1949

ΓΑΛΛΙΑ: Τον Αύγουστο, στην Λαντ, έχασαν την ζωή τους 82 διασώστες. Τα θύματα ήταν πυροσβέστες, εθελοντές και 23 στρατιώτες του 33ου Συντάγματος Πυροβολικού του Σατελρό που παγιδεύτηκαν σε ένα τεράστιο «πύρινο σύννεφο», το οποίο προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης των ανέμων.

1871

ΗΠΑ: Η φονικότερη καταγεγραμμένη δασική πυρκαγιά φαίνεται πως ήταν εκείνη που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1871 στο Πεστάιγκο (Ουισκόνσιν, ΗΠΑ) και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.125-1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε δάσος πολλές ημέρες νωρίτερα και ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι που οδήγησαν τις φλόγες στην πόλη γύρω στις 8.30 το βράδυ εκείνης της Κυριακής. Χρειάστηκε μόλις μιάμιση ώρα για να γίνει ολόκληρο το Πεστάιγκο στάχτες. Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς δεν σταμάτησε εκεί. Οι φλόγες ερήμωσαν άλλα 16 χωριά, διασκορπισμένα σε μια έκταση 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τη φωτιά στην Πορτογαλία ΕΔΩ