ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Ο τρόμος επέστρεψε - Φορτηγό παρέσυρε πεζούς κοντά σε τζαμί (pics+vids)

Λονδίνο: Ο τρόμος επέστρεψε - Φορτηγό παρέσυρε πεζούς κοντά σε τζαμί (pics+vids)

Ειδήσεις - Επίθεση Λονδίνο: Ο τρόμος απλώθηκε ξανά πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς 15 μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γέφυρα του Λονδίνου, ένα λευκό βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στο πάρκο Φίνσμπερι, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Ιουνίου στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα μουσουλμανικό τέμενος, λίγο μετά την ολοκλήρωση των προσευχών του Ραμαζανιού.

Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός του νέου περιστατικού που συγκλονίζει το Λονδίνο. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το περιστατικό αντιμετωπίζεται «ως πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα» καθώς στις έρευνες συμμετέχει και η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Δραματικές σκηνές αμέσως μετά το χτύπημα:

Το νοικιασμένο μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε μια ομάδα πεζών που έφευγαν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ μετά το τέλος της προσευχής, λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βρετανίας, ενώ η επίθεση σημειώνεται στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Ένας άνδρας κηρύχθηκε νεκρός στο σημείο» της επίθεσης και «οκτώ τραυματίες έχουν διακομιστεί σε διαφορετικά νοσοκομεία», ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Δύο ακόμη ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.

(Φωτογραφία του δράστη κατά τη σύλληψη)

4189AE5B00000578 4616452 One man was arrested at the scene The suspect is pictured here b a 86 1497840228718

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν ο θάνατος ενός άνδρα σήμερα κοντά σε τέμενος στο βόρειο Λονδίνο οφείλεται στην επίθεση ενός οδηγού μικρού φορτηγού εναντίον πλήθους πιστών.

«Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ένας άνδρας ήδη λάμβανε τις πρώτες βοήθειες, δυστυχώς ο άνδρας αυτός πέθανε», δήλωσε ο Νιλ Μπάσου, ανώτερο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής.

«Οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου του και της επίθεσης θα αποτελέσει μέρος της έρευνας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οφείλεται στην επίθεση αυτή», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι δύο από τους δέκα τραυματίες της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

4189E0AD00000578 4616452 image a 79 1497840228549

Ο Μπάσου επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το κίνητρο του δράστη της επίθεσης, όμως το συμβάν έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ τόνισε ότι όλα τα θύματα είναι μουσουλμάνοι.

Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί συνεργοί και η αστυνομία δεν έχει βρει στοιχεία για καταγγελία σχετικά με μια επίθεση με μαχαίρι στο ίδιο σημείο.

Δείτε επίσης: Βίντεο από τη βίαιη αντεπίθεση του πλήθους κατά του δράστη

Συνελήφθη ο οδηγός του βαν - Φώναζε: «θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους»

Η αστυνομία ανακοίνωσε, επίσης ότι για το περιστατικό συνελήφθη ο 48χρονος οδηγός του βαν, αφού είχε ακινητοποιηθεί από το πλήθος. Ο οδηγός φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να φώναζε «θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους», με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας να αναφέρει στο Twitter ότι ο 48χρονος παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από κοινωνικό κέντρο στην περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι, στην οδό Seven Sisters.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψης

Η αστυνομία είπε ότι δέχτηκε μία κλήση γύρω στις 12:20 π.μ. σήμερα τοπική ώρα (2:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για σύγκρουση στην Seven Sisters, η οποία τέμνει την περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι του Λονδίνου.

vanaas

Αυτό είναι το βαν της επίθεσης

Δείτε live εικόνα από το Ruptly TV:

Δείτε live εικόνα από το Sky News:

Οι πρώτες αντιδράσεις της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι το περιστατικό με το βαν κοντά στο μουσουλμανικό τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο, αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προεδρεύσει σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, σήμερα το πρωί.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν από το περιστατικό της επίθεσης, όταν ένα μικρό φορτηγό βαν έπεσε σε άτομα κοντά σε τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «απόλυτα συγκλονισμένος» από το νέο αυτό περιστατικό της επίθεσης στο τέμενος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, BBC, Sky News, Evening Standard, Twitter

Σχετικές ειδήσεις