ΟΗΕ: Ρώσος διπλωμάτης ο νέος επικεφαλής του Γραφείου καταπολέμησης της τρομοκρατίας

ΟΗΕ: Ρώσος διπλωμάτης ο νέος επικεφαλής του Γραφείου καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε σήμερα ένα βετεράνο διπλωμάτη της Μόσχας επικεφαλής του νεοσύστατου Γραφείου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Ρώσος πρέσβης Βλαντίμιρ Βορόνκοφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον Γκουτέρες. Το Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα σήμερα τον διορισμό του.

Ο εκπρόσωπος των ΗΕ Φαρχάν Χακ δήλωσε ότι στον νέο του ρόλο ο Βορόνκοφ «θα αναλάβει να ηγηθεί στις στρατηγικές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας του ΟΗΕ, θα συμμετέχει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στον διεθνή οργανισμό και θα διασφαλίσει ότι στις εργασίες του Γραφείου θα λαμβάνονται υπόψη οι πηγές προέλευσης και η επίδραση της τρομοκρατίας».

Ο Χακ δήλωσε ότι ο Βορόνκοφ διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια διπλωματικής εμπειρίας, καθώς εργάστηκε κυρίως για ζητήματα των ΗΕ.

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ένα από τα πράγματα στα οποία οι περισσότερες χώρες μπορούν να συνεργαστούν με την Ρωσία», δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Έχουμε διαφορετικές οπτικές με τη Ρωσία στο τι συνιστά τρομοκρατία και ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτή, αλλά τουλάχιστον αυτή είναι μια συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα από ό,τι για πολιτικές υποθέσεις ή για διαδικασίες ειρήνευσης», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη περασμένη εβδομάδα την δημιουργία του Γραφείου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, που θα βοηθήσει τα 193 κράτη-μέλη των ΗΕ να εφαρμόσουν μια παγκόσμια στρατηγική ενάντια στην τρομοκρατία, η οποία υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση το 2006.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ