ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης στην Βραζιλία

Επεισόδια στις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης στην Βραζιλία

Επεισόδια μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης της Βραζιλίας, στις οποίες πάντως η συμμετοχή ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι θα προκήρυσσαν γενική απεργία, αλλά τελικά την ακύρωσαν λόγω του ότι η συμμετοχή προοιωνιζόταν μικρή. Αντίθετα με την προηγούμενη ευρεία κινητοποίηση, την 28η Απριλίου, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτούργησαν κανονικά στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας πλην της πρωτεύουσας.

Η κυκλοφορία στους δρόμους ωστόσο διεξαγόταν μετ' εμποδίων καθώς διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, κυρίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Λάστιχα καίγονταν στις μεγαλύτερες λεωφόρους, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα που κάποια στιγμή είχαν φθάσει ακόμη και τα 70 χιλιόμετρα μήκος την ώρα αιχμής.

Στο Σάο Πάολο την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μια ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων προσπάθησε να στήσει ένα οδόφραγμα στο κέντρο της πόλης, αλλά διαλύθηκε από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονταν εναντίον δύο πακέτων μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση του Τέμερ: των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες αναμένεται να ψηφίσει η Γερουσία προσεχώς.

Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι τα μέτρα έχουν στόχο να βγει η Βραζιλία από την ύφεση, χαιρέτισε την είδηση της μείωσης της ανεργίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από δυόμισι χρόνια αδιάκοπης ανόδου. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε εξαιρετικά υψηλό (13,3% τον Μάιο), με 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους να ζητούν εργασία, αλλά η μείωση της κατά 0,3% από τον Απρίλιο εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές.

Ο Αντρέ Περφέιτου της εταιρείας Gradual σημείωσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς περί μιας «τάσης», διότι πρόκειται για μια «ακόμη πολύ μικρή» υποχώρηση του δείκτη. Επρόκειτο μολαταύτα για μια ανάσα για τον πρόεδρο Τέμερ, ο οποίος προσμένει θετικά οικονομικά στοιχεία για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία παρά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μισέλ Τέμερ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για διαφθορά. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για να αποσπάσει δωροδοκίες από τη γιγαντιαία εταιρεία βοδινού κρέατος JBS, με τη μεσολάβηση του πρώην βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες.

Πηγή: ΑΠΕ=ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις