ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος πυρκαγιών Καλιφόρνια και Καναδάς (vids)

Στο έλεος πυρκαγιών Καλιφόρνια και Καναδάς (vids)

Περισσότεροι απο 5.000 πυροσβέστες στην μάχη με την φωτιά στην Καλιφόρνια

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που κατακαίουν δασικές εκτάσεις είχαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 10.000 άνθρωποι στον δυτικό Καναδά και 8.000 στην Καλιφόρνια, περιοχές που έχουν πληγεί από τον καύσωνα, την ώρα που χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο πολλές δεκάδες εστίες.

Στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη πυρκαγιά, την οποία έχουν ονομάσει "Alamo fire", μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες κι έχει ήδη κατακάψει μια επιφάνεια 117.05 στρεμμάτων στην κομητεία του Σαν Λουίς Ομπίσπο, μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες.

Παρά την κινητοποίηση των αρχών, μόλις το 15% της πυρκαγιάς είχε τεθεί υπό έλεγχο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών της Καλιφόρνιας Cal Fire. Η φωτιά ενδέχεται να συνεχίσει να καίει για πολλές ημέρες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του «εξαιρετικά ξηρού» εδάφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια άλλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το Σάββατο, έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 43.800 στρέμματα στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα με τις Αρχές να μην μπορούν να την περιορίσουν. Οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει 20 κτήρια και απειλούν επιπλέον 150 εγκαταστάσεις.

Ξηρασία και θυελλώδεις άνεμοι

Περισσότεροι από 5.500 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη σήμερα για τον περιορισμό έως και 14 πύρινων μετώπων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας, με την βοήθεια ελικοπτέρων.

Επιπλέον 40 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στις δυτικές ΗΠΑ, με τις πολιτείες της Νεβάδας, της Αριζόνας και του Κολοράντο να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Εντούτοις η πλειονότητα τους έχει τεθεί υπό έλεγχο σήμερα το πρωί και οι αρχές προχώρησαν στην άρση των εντολών εκκένωσης.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες του στη Βρετανική Κολομβία, τρεις ημέρες αφότου η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των εκατοντάδων πύρινων μετώπων που μαίνονται στην επαρχία του δυτικού Καναδά.

Οι συνθήκες ξηρασίας που διήρκησαν τρεις εβδομάδες σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους είχαν ως αποτέλεσμα οι φλόγες να κατευθυνθούν προς τις κατοικίες και πολλές πόλεις της περιοχής του οροπεδίου Φρέιζερ, στο κέντρο της επαρχίας, εκκενώθηκαν, με αποτέλεσμα 10.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από τις Αρχές το Σαββατοκύριακο, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής και μετέδωσε το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Περισσότερες από 140 πυρκαγιές ξέσπασαν την Παρασκευή, σχεδόν 100 το Σάββατο» συμπλήρωσε ο Κέβιν Σκρέπνεκ, εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου, ερωτηθείς από το CBC. «Δυστυχώς, αναμένουμε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία το επόμενο διάστημα».

Οι 240 πύρινες εστίες σε δασικές εκτάσεις μαίνονταν αργά την Κυριακή, οι 27 εξ αυτών ξέσπασαν το ίδιο 24ωρο, διευκρίνισαν οι αρχές.

Οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις φωτιές, που έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις στις περιοχές Κάμλουψ και Καριμπό, κατευθύνονται κυρίως προς το Πρινς Τζορτζ, βορειότερα. Εκεί τα σχολικά συγκροτήματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής για τους ανθρώπους που έφυγαν.

Σχετικές ειδήσεις