ΚΟΣΜΟΣ

Ύποπτος για διαφθορά στενός φίλος του Σαρκοζί

Ύποπτος για διαφθορά στενός φίλος του Σαρκοζί
Για διαφθορά σε συμβόλαιο εξοπλισμών και στη χρηματοδότηση πολιτικής εκστρατείας κατηγορείται ο Νικολά Μπαζίρ...

Για διαφθορά σε συμβόλαιο εξοπλισμών και στη χρηματοδότηση πολιτικής εκστρατείας κατηγορείται ο Νικολά Μπαζίρ, στενός φίλος του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Στον Μπαζίρ, που ήταν και μάρτυρας στο γάμο του Νικολά Σαρκοζί και της Κάρλα Μπρούνι το 2008, απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για συνέργεια στην κατάχρηση κοινωνικών αγαθών, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο φίλος του Σαρκοζί έχει να κάνει κυρίως με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντίρ, το 1995.

Ο 54χρονος Μπαζίρ ήταν ο διευθυντής της εκστρατείας του Μπαλαντίρ, ο οποίος έχασε τελικά από τον Ζακ Σιράκ, ενώ ο Σαρκοζί ήταν εκπρόσωπός του.

Η γαλλική δικαιοσύνη διερευνά για ένα πιθανολογούμενο κύκλωμα διαφθοράς που συνδέεται με την πώληση υποβρυχίων στο Πακιστάν και θέλει να επαληθεύσει αν τα χρήματα που είχαν διατεθεί για προμήθειες στην ασιατική χώρα, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση το 1994-1995 της εκστρατείας του Μπαλαντίρ.

Χθες οι δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα απήγγειλαν κατηγορίες σε ένα άλλο κοντινό πρόσωπο του Σαρκοζί, τον σύμβουλό του σε θέματα επικοινωνίας Τιερί Γκομπέρ.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται για πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στον Τιερί Γκομπέρ με τον Γαλλο-λιβανέζο επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο μεσάζων σε δύο συμβόλαια εξοπλισμού με το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία.