ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Ερντογάν: Δεν τερματίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

Επιμένει ο Ερντογάν: Δεν τερματίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

Η Άγκυρα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να τερματιστεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, λέγοντας πως μπορεί να αρθεί μόνο όταν τελειώσει η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα σήμερα, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 14 υπαξιωματικούς του στρατού και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 51 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και 34 πρώην εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT, τους οποίους θεωρούν ύποπτους για διασυνδέσεις με το πραξικόπημα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Δεν έδωσε πιο συγκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Το μέτρο της έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο στην έγκριση νέων νόμων και να περιορίζουν ή να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες όποτε κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα μέτρα για να συντρίψει τους διαφωνούντες, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως οι εκκαθαρίσεις στον στρατό είναι πιθανό να φθάνουν στο τέλος τους. Περίπου 7.655 στρατιωτικοί –περιλαμβανομένων 150 στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων και 4.287 αξιωματικών– έχουν απολυθεί μετά το πραξικόπημα.

«Η στρατιωτική εκκαθάριση έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί με την αποπομπή στρατιωτικών από όλες τις βαθμίδες. Η μάχη αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου και το τελευταίο μέλος του FETO πληρώσει το τίμημα για την προδοσία του», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στην ίδια διάσκεψη στην Άγκυρα.

FETO είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στο πραξικόπημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις