Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό

Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό

Νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ, στο τελικό στάδιο

Ο Λιου Σιαομπό απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών, ανακοίνωσαν οι Αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας, όπου ο Κινέζος διαφωνών νομπελίστας της ειρήνης νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ στην τελική φάση.

Ο Λιου Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας ειρήνης ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λιου -ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας»- είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

Ελπίδες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε σήμερα ότι η νήσος ελπίζει ότι η Κίνα θα επιδείξει πλέον αυτοπεποίθηση και θα προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις μετά τον θάνατο του νομπελίστα.

Η Τσάι εκφράστηκε σε μια γραπτή ανακοίνωση η οποία μεταφορτώθηκε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η Κίνα επισήμως θεωρεί την Ταϊβάν απειθάρχητη επαρχία της και έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα την επαναφέρει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, ακόμη και διά της βίας αν είναι απαραίτητο.