ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Επιχείρηση διάσωσης κατέληξε σε τραγωδία με δεκάδες νεκρούς

Νιγηρία: Επιχείρηση διάσωσης κατέληξε σε τραγωδία με δεκάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 30 άτομα, μεταξύ τους άμαχοι πολίτες και στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε μια προσπάθεια διάσωσης μιας ομάδας πετρελαϊκής έρευνας τα μέλη της οποίας είχαν απαχθεί από μαχητές που θεωρούνται μέλη της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, είπαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters την Πέμπτη (27/7).

Η ομάδα που έψαχνε για πετρέλαιο στην εμπόλεμη βορειοανατολική Νιγηρία αποτελούνταν από μέλη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου καθώς και πανεπιστημιακούς (ερευνητές και προσωπικό), ενώ η ομάδα που έκανε την προσπάθεια διάσωσης αποτελούνταν από στρατιωτικούς και πολιτοφύλακες.

Προχτές ο στρατός ανακοίνωσε ότι είχε ανακτήσει τις σορούς εννιά στρατιωτών και ενός πολίτη, κατά τη διάσωση του προσωπικού της Νιγηριανής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΝΕΕΠ), που αποτελούσαν μέρος της ερευνητικής ομάδας.

Ο συνολικός αριθμός στρατιωτών που σκοτώθηκε είναι 12, είπε στρατιωτική πηγή στη ΒΑ Νιγηρία ανώνυμα.

Η δήλωση του στρατού την Τετάρτη δεν αναφέρθηκε σε μέλη της ομάδας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Μαϊντουγκούρι, το οποίο είχε παραχωρήσει προσωπικό και γεωλόγους στην ομάδα η οποία ερευνούσε την περιοχή της λεκάνης της Λίμνης του Τσαντ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου χθες, δύο ακαδημαϊκοί και τουλάχιστον ένας οδηγός βρίσκονταν μεταξύ τουλάχιστον πέντε νεκρών. Άλλα τέσσερα μέλη του πανεπιστημίου αγνοούνται, είπε ο υποδιευθυντής του γραφείου τύπου, Άχμεντ Μοχάμεντ.

Σκοτώθηκαν επίσης 16 μέλη της Κοινής Ομάδας Δράσης Πολιτών, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπουνού Μπακάρ, γραμματέας της ένοπλης πολιτοφυλακής.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε ότι αναμένει την επίσημη επιβεβαίωση του στρατού για την απαγωγή και την προσπάθεια διάσωσης των ατόμων, μαζί με τα μέλη της κρατικής εταιρείας, αποφεύγοντας τις δηλώσεις για τον αριθμό των νεκρών.

Σχετικές ειδήσεις