ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας

Το Βερολίνο «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας

Αναστολή των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ζητά η γερμανική κυβέρνηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου το οποίο επικαλειται το πρακτορείο Reuters.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα έστελνε «λανθασμένο μήνυμα» στην Άγκυρα. Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σειρά επιπλέον μέτρων, ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία, για να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου.

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως, δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, η προενταξιακή βοήθεια (ΜΠΒ) θα πρέπει να στοχεύει «ακόμη περισσότερο προς την υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Επίσης, η Γερμανία σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει όλη την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Σύμφωνα πάντα με αυτό το προσχέδιο, η Γερμανία αναμένει από την Επιτροπή «να μετατοπίσει τη χρηματοδότηση από την Τουρκία, κατά τρόπο που να είναι βαρύνουσας σημασίας, σε σύγκριση με τη συνολική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία με βάση τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις