ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν έγκριση της Σεούλ πριν προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια για τη Β. Κορέα

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν έγκριση της Σεούλ πριν προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια για τη Β. Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε την Πέμπτη (17/8) ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να επιδιώξει την έγκριση της Σεούλ πριν προχωρήσει σε κάποια κίνηση απέναντι στην εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

«Κανείς δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση για στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη δική μας συναίνεση», δήλωσε ο Μουν.

«Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν δηλώσει πως, ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, μια απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία της Κορέας και αφού έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της», πρόσθεσε ο Μουν.

Τα πρόσφατα επιθετικά σχόλια του Τραμπ για την ανάπτυξη πιθανών στρατιωτικών επιλογών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει την απειλή από τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έγιναν με πρόθεση τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο Μουν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο Μουν παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες προκλήσεις, λέγοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρότερες κυρώσεις που η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει εάν επιμείνει με την ανάπτυξη των πυρηνικών της όπλων.

«Όλοι οι Νοτιοκορεάτες έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για την ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας», δήλωσε ο Μουν. «Θα αποτρέψω τον πόλεμο με κάθε κόστος. Θέλω να είναι πεπεισμένοι όλοι οι Νοτιοκορεάτες ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος».

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις