ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος: Συνέλαβαν γνωστό σκηνοθέτη για υπεξαίρεση

Σάλος: Συνέλαβαν γνωστό σκηνοθέτη για υπεξαίρεση

Η σύλληψη του διάσημου σκηνοθέτη έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεωνστον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο της Ρωσίας, ακόμα και ανθρώπων που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου και της ρωσικής κυβέρνησης

Η σύλληψη του διάσημου Ρώσου σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και καλλιτεχνικού διευθυντή της πρωτοποριακής θεατρικής σκηνής «Γκόγκολ-Τσεντρ» της Μόσχας πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε συνοδεία των ανδρών ασφαλείας στην Μόσχα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νμτίτρι Χαριτόνοφ, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα.

Ο Σερεμπρένικοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας σήμερα, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Λίγο αργότερα έξω από το θέατρο «Γκόγκολ- Τσεντρ», όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, έφτασαν δύο κλούβες και αυτοκίνητα της αστυνομίας, προφανώς επειδή οι Αρχές φοβούνται τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Ανεξάρτητα, όμως, από τους φόβους των Αρχών για πιθανά επεισόδια, η σύλληψη του Ρώσου σκηνοθέτη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην ίδια τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

KIRIL

Ο Σερεμπρένικοφ αναμένει την επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προτού αποφασιστεί ενδεχομένως η προφυλάκισή του ή ο περιορισμός του κατ΄οίκον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θεωρείται ύποπτος ότι «οργάνωσε την υπεξαίρεση τουλάχιστον 68 εκατομμυρίων ρουβλίων», λίγο λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ με την παρούσα ισοτιμία, που είχαν δοθεί από το κράτος από το 2011 έως το 2014 για το πρόγραμμα “Platforma” το οποίο διαχειριζόταν ο προηγούμενος θεατρικός οργανισμός του οποίου προΐστατο, το Studio-7.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο σκηνοθέτης κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για ένα θέαμα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ ανέβηκαν πολλές άλλες παραστάσεις.

Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ είχε τιμηθεί με το βραβείο Φρανσουά Σαλέ στις Κάννες για την ταινία του «Ο πιστός», ενώ η τελευταία ταινία του με τίτλο «Προδοσία» θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας στη Βενετία. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Γκόγκολ το οποίο μεταμόρφωσε σε σημαντικό κέντρο της σύγχρονης θεατρικής σκηνής στη Μόσχα.

Η έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην κατοικία του τον Μάιο στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολιτιστικούς κύκλους τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό προσφέροντάς του πολλά μηνύματα συμπαράστασης κυρίως από τη γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Γάλλοι ηθοποιοί και θεατρικοί σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι κατήγγειλαν σε επιστολή τους την «αναντίστοιχη μεταχείριση» που επιφυλάχθηκε σε «αυτόν τον μεγαλοφυή ταραξία της ρωσικής θεατρικής σκηνής και του κινηματογράφου (που) πληρώνει οδυνηρά την ελευθερία του στη δημιουργία».

Σχετικές ειδήσεις