ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της Ταλ Αφάρ από το Ισλαμικό Κράτος

Οι ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της Ταλ Αφάρ από το Ισλαμικό Κράτος

Οι ιρακινές δυνάμεις εξεδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος από το 70% της πόλης Ταλ Αφάρ, ενός προπυργίου των τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό Ιράκ.

«Το 70% της πόλης απελευθερώθηκε...Με την βοήθεια του Θεού, το υπόλοιπο τμήμα θα απελευθερωθεί σύντομα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχήμ αλ-Τζααφάρι.

Η επιχείρηση στην Ταλ Αφάρ, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου ανεφοδιασμού που συνδέει τη Συρία με το πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου. Από εκεί προέρχονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η επίλεκτη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία "απελευθέρωσε την συνοικία γύρω από την ακρόπολη...και ύψωσε την ιρακινή σημαία στην κορυφή του κτιρίου της ακρόπολης", αναφέρει ανακοίνωση της ιρακινής διοίκησης κοινών επιχειρήσεων. Μεγάλο τμήμα της ακρόπολης που ανάγεται στην οθωμανική εποχή, καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές στο τέλος του 2014.

Η Ταλ Αφάρ, η οποία προπολεμικά αριθμούσε περίπου 200.000 κατοίκους, είναι ο τελευταίος στόχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας κατά του ΙΚ μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από εκστρατεία που διήρκεσε εννέα μήνες και κατέστρεψε σημαντικό τμήμα της πόλης, της μεγαλύτερης στο βόρειο Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις