ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα Χάρβεϊ: Υπερχειλίζει φράγμα κοντά στο Χιούστον - Τουλάχιστον 14 οι νεκροί (pics+vid)

Καταιγίδα Χάρβεϊ: Υπερχειλίζει φράγμα κοντά στο Χιούστον - Τουλάχιστον 14 οι νεκροί (pics+vid)

Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση - Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Χιούστον, έξι εκ των οποίων ανήκαν στην ίδια οικογένεια

Αξιωματούχοι στην Κομητεία Μπραζόρια, έξω από το Χιούστον, προειδοποίησαν πριν από λίγο μέσω Twitter ότι ένα αντιπλημμυρικό φράγμα στις Λίμνες Κολούμπια δεν άντεξε στα νερά των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ και κάλεσαν όσους κατοίκους δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την περιοχή να το κάνουν αμέσως.

Στο μεταξύ, δύο ταμιευτήρες υδάτων που συνέβαλαν να περιοριστούν οι συνέπειες των σφοδρών βροχοπτώσεων της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ έχουν αρχίσει να υπερχειλίζουν, γεγονός που ώθησε τις Αρχές να αφήσουν περισσότερο νερό να ρεύσει στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης -το οποίο ήδη αντιμετωπίζει τεράστια πίεση- για να αμβλυνθεί η κατάσταση σε δύο φράγματα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Κομητείας Χάρις.

Οι αξιωματούχοι της Κομητείας παρακολουθούν την κατάσταση σε έξι συνοικίες γύρω από τους ταμιευτήρες και προέτρεψαν τους κατοίκους των περιοχών αυτών να απομακρυνθούν πριν ανέβει το επίπεδο του νερού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το γεγονός ότι αφέθηκαν νερά από τους ταμιευτήρες στο αποχετευτικό σύστημα αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα των πλημμυρών στις περιοχές γύρω από τον Μπάφαλο Μπαγιού, έναν ποταμό ο οποίος περνάει από το κέντρο του Χιούστον, σύμφωνα με τον Τζεφ Λίντερ, έναν αξιωματούχο της Κομητείας Χάρις που εργάζεται για αντιμετώπιση των πλημμυρών. Στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης δεν έχουν αναφερθεί πλημμύρες μέχρι τώρα.

ΟΗΕ: Πιθανή αιτία των σφοδρών βροχοπτώσεων η κλιματική αλλαγή

Ο όγκος της βροχής από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ συνδέεται πιθανόν με την κλιματική αλλαγή, η οποία συνδυάζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη που αυξάνει την ποσότητα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η καταιγίδα, η οποία κινείται βραδέως, έχει προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι, έχει οδηγήσει σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών και έχει παραλυσει το Χιούστον, την τέταρτη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ.

«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει πως, όταν έχουμε ένα συμβάν όπως ο Χάρβεϊ, οι ποσότητες της βροχής είναι πιθανότατα υψηλότερες απ' ό,τι θα ήταν διαφορετικά», δήλωσε η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανόν να αυξάνει την βροχόπτωση», δήλωσε προσθέτοντας πως σε ορισμένες περιοχές το ύψος της βροχής από τον Χάρβεϊ μπορεί να φθάσει το 1,2 μέτρο και ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναγκάσθηκε να εισαγάγει ένα νέο χρώμα στα γραφικά της για να αναφερθεί στον συγκεκριμένο όγκο βροχής.

«Η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί τους τροπικούς κυκλώνες. Αυτοί υπήρχαν πάντα. Η σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη συχνότητα των τροπικών καταιγίδων και των κυκλώνων δεν είναι ξεκάθαρη, ακόμη διεξάγεται πολλή έρευνα πάνω σ' αυτό», δήλωσε η Νάλις.

Πηγή φωτογραφιών: abc news, twitter

Σχετικές ειδήσεις