ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την κορεατική χερσόνησο

Ραγδαίες εξελίξεις: Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την κορεατική χερσόνησο

Βόρεια Κορέα | Ειδήσεις: Σε επίδειξη πυγμής απέναντι στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη (31/08/2017) οι ΗΠΑ, στέλνοντας έξι συνολικά μαχητικά αεροσκάφη στην κορεατική χερσόνησο.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ

Σύμφωνα με το Reuters, τέσσερα μαχητικά τεχνολογίας απόκρυψης (stealth) F-35B, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B καθώς και άλλα τέσσερα νοτιοκορεατικά μαχητικά F-15K, πραγματοποίησαν προσομοίωση επιδρομής εναντίον εγκαταστάσεων κομβικής σημασίας της Βορείου Κορέας.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap χρησιμοποιήθηκαν βόμβες τύπου MK-82, MK-84 και GBU-32. Στην άσκηση έλαβε μέρος κι ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση Ιβακούνι στην Ιαπωνία, ενώ τα βομβαρδιστικά ξεκίνησαν από την αμερικανική νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει στο παρελθόν.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε απάντηση της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου εναντίον της Ιαπωνίας, στην οποία είχε προχωρήσει πριν από λίγα εικοσιτετράωρα το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο έχει χτυπήσει «κόκκινο», με την Ουάσινγκτον να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι καμία πρόκληση από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ δεν θα μείνει αναπάντητη.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Τετάρτη (30/08/2017) ξεκαθάρισε πως «ο διάλογος δεν είναι η απάντηση» στην επίλυση του μακροχρόνιου αδιεξόδου που έχει δημιουργήσει η Βόρεια Κορέα.

Στον αντίποδα, ωστόσο, των δηλώσεων Τραμπ κινήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος τόνισε πως «οι ΗΠΑ πάντοτε θα έχουν διπλωματικές λύσεις στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας».

«Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Σονγκ Γιούνγκ-μο στην Ουάσινγκτον.

Σχετικές ειδήσεις