ΚΟΣΜΟΣ

Εμπρηστές έκαψαν το στούντιο σκηνοθέτη ταινίας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία

Εμπρηστές έκαψαν το στούντιο σκηνοθέτη ταινίας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά χθες (31/8) σε ένα κτήριο όπου βρίσκεται το στούντιο ενός σκηνοθέτη, η τελευταία ταινία του οποίου, με θέμα την ερωτική σχέση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας με μια μπαλαρίνα, έχει καταδικαστεί από την εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους.

Οι δράστες πέταξαν βόμβα μολότοφ από ένα παράθυρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτήριο, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και μεταξύ άλλων εταιρειών στεγάζει και το στούντιο του Αλεξέι Ουτσίτελ.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του κτηρίου που ανήκει σε μια άλλη κινηματογραφική εταιρεία, τη Lendok.

Η ταινία "Ματίλντα" του Ουτσίτελ αφηγείται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β΄ (πριν από τη στέψη του) με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκα.

Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας, με το σκεπτικό ότι αμαυρώνει τη φήμη του τελευταίου τσάρου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακηρύξει άγιο τον Νικόλαο Β΄ ο οποίος εκτελέστηκε, μαζί με όλη την οικογένειά του, μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

82627DE9 4B1C 4D23 A840 82FB07156570 w1023 r1 s

"Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο κίνητρο (για την επίθεση) εκτός ότι ήταν μια αντίδραση στην ταινία «Ματίλντα»" του Αλεξέι Ουτσίτελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διευθυντής του στούντιο Lendok Αλεξέι Τέλνοφ. "Είναι θαύμα που δεν προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά", πρόσθεσε.

Από την επίθεση, εκτός από τα παράθυρα, κάηκε και ένα περβάζι παραθύρου στην αίθουσα συναυλιών και συνεδρίων της εταιρείας του Τέλνοφ.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αγίας Πετρούπολης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση.

Η ταινία του Ουτσίτελ πρόκειται να προβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Ποκλόνσκαγια, που είναι μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να μην επιτρέψουν την προβολή της ταινίας γιατί "προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών".

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε από τις αρχές να προστατεύσουν τους θεατές της ταινίας του. Ο Ουτσίτελ τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ και τον διευθυντή της υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και ζήτησε να φροντίσουν για την ασφάλεια των αιθουσών όπου θα προκληθεί η "Ματίλντα". "Σήμερα, προσπάθησαν να πυρπολήσουν το Lendok και αύριο θα κάψουν κινηματογραφικές αίθουσες, απλοί θεατές θα τραυματιστούν", σχολίασε. Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό Dojd, ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας, την αστυνομία και κάθε αρμόδιο να φροντίσει για να σταματήσουν αμέσως "αυτές οι παράνομες και επιθετικές ενέργειες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις