ΚΟΣΜΟΣ

Θεομηνία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 100.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από την καταιγίδα Χάρβεϊ (Vid)

Θεομηνία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 100.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από την καταιγίδα Χάρβεϊ (Vid)

Η καταιγίδα Χάρβεϊ, η οποία είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες πλημμύρες στις περιοχές του Τέξας από τις οποίες πέρασε μετά την Παρασκευή, έπληξε συνολικά 100.000 κατοικίες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Έχουμε διάφορες εκτιμήσεις, αλλά φαίνεται ότι συνολικά έχουν πληγεί 100.000 κατοικίες» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τομ Μπόσερτ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφαλείας.

Κατά τον Μπόσερτ, η αμερικανική προεδρία θα υποβάλει ένα δεύτερο αίτημα για επείγουσα εκταμίευση χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, αφού γίνουν γνωστές περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή του Χιούστον και του Λέικ Τσαρλς, στη Λουιζιάνα, το Σάββατο, αλλά και ότι ο ρεπουμπλικάνος δεσμεύθηκε να διαθέσει 1 εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία για την ανακούφιση των πληγέντων του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ένα εργοστάσιο χημικών της γαλλικής εταιρείας Arkema που βρίσκεται στο Κρόσμπι είναι αντιμέτωπο με καταστροφικό κίνδυνο, καθώς ενδέχεται ακόμη και να ξεσπάσει πυρκαγιά εξαιτίας των πλημμύρων.

«Στο Κρόσμπι προετοιμαζόμαστε για αυτό που εκτιμάμε ότι θα είναι το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Κένεθ Ρόου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου.

Η Arkema, που στο εργοστάσιο του Τέξας παράγει οργανικά υπεροξείδια, είχε ανακοινώσει την Τρίτη το βράδυ ότι τα χημικά που βρίσκονται αποθηκευμένα θα πρέπει να ψύχονται, ωστόσο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο εργοστάσιο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και οι γεννήτριες δεν λειτουργούν εξαιτίας των πλημμύρων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», τόνισε ο Ρόου.

Παράλληλα το Τέξας, που βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, φοβάται ότι η οικονομία του θα έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, καθώς τα 15 διυλιστήρια της περιοχής, που αντιστοιχούν στο 20,9% της συνολικής δυνατότητας διύλισης των ΗΠΑ, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή ετοιμάζονταν να σταματήσουν χθες το βράδυ.

839840238.1503601843

Παρόλη την κατάσταση η πόλη του Χιούστον προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, μετά και την ανακοίνωση ότι το μετρό και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ξεκινήσουν και πάλι σήμερα σε πολλές συνοικίες.

Κάποιοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα καταφύγια και να επιστρέφουν σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε στα 59.000. Επίσης έχουν ανοίξει στην κυκλοφορία αρκετοί δρόμοι, όπως και τα δύο βασικά αεροδρόμια της πόλης.

midtown neighborhood of houston highway 59 wide a94a7623a04e55bbb452dc7cff57c5207405e99b s800 c85

«Ελπίζω, παρά την ισχύ της καταιγίδας αυτής, η πόλη του Χιούστον να μπορέσει γρήγορα να ξαναγίνει όπως ήταν και να προχωρήσει», ευχήθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ.

Παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός του Μεξικό έστειλε μια αποστολή εθελοντών στο Χιούστον χθες, λίγες ώρες αφού ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία δέχθηκε την πρόταση βοήθειας της μεξικανικής κυβέρνησης.

DIRDpBiV4AA0idq



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις