ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος για την ακτινοβολία μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Παγκόσμιος τρόμος για την ακτινοβολία μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα της ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα, έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή από τις 03:46 ώρα Γκρίνουιτς (06:46 ώρα Ελλάδας), δηλαδή λίγο μετά την πυρηνική δοκιμή, ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν «έκτακτες μετρήσεις ελέγχου της ακτινοβολίας» στις συνοριακές περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο επίσημο ιστολόγιό του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε αν έχει εντοπιστεί ακτινοβολία. Το επίπεδο συναγερμού είναι το δεύτερο σε μια κινεζική κλίμακα «σχεδίων έκτακτης ανάγκης» που περιλαμβάνει τέσσερις βαθμίδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξάλλου το υπουργείο διευκρίνισε πως οι σταθμοί αυτόματου ελέγχου της ακτινοβολίας που βρίσκονται στις τρεις βορειοανατολικές επαρχίες (Χεϊλονγκγιάνγκ, Τζιλίν, Λιαονίνγκ) καθώς και εκείνος του Σαντόνγκ (ανατολικά) «βρίσκονται σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας».

Νωρίτερα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της οποίας απειλεί τη χώρα του με τρόπο όλο και πιο «σοβαρό και επείγοντα».

Η Βόρεια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, «αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας» και πραγματοποίησε μια «απολύτως απαράδεκτη» πυρηνική δοκιμή, δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

«Το να ξέρουμε αν μπορούμε να κάνουμε να σταματήσουν οι επικίνδυνες δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη εξαρτάται από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε.

Ο Άμπε είχε εκτιμήσει προηγουμένως σε μια ανακοίνωση πως το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αντιπροσωπεύει μια όλο και πιο «σοβαρή και επείγουσα» απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
«Η χώρα μας εκφράζει μια ισχυρή διαμαρτυρία εναντίον της Βόρειας Κορέας και την καταδικάζει με τους πιο ισχυρούς όρους», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Η νέα βορειοκορεατική δοκιμή --η έκτη και η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα-- πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Άμπε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε προτού ανακοινώσει τη δοκιμή της ότι ανέπτυξε μια μικροσκοπική βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν πύραυλο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή «αφού μελέτησε τις πληροφορίες της μετεωρολογικής υπηρεσίας και άλλες πληροφορίες».

Ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα δήλωσε πως το υπουργείο του έστειλε ανιχνευτικά αεροπλάνα που μπορούν να εντοπίζουν ραδιενεργά κατάλοιπα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

Σχετικές ειδήσεις