ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Περισσότεροι από 150 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του Άσαντ και του ΙΚ

Συρία: Περισσότεροι από 150 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του Άσαντ και του ΙΚ

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού στην κεντρική Συρία είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 150 αντιμαχόμενοι σε 24 ώρες, ανέφερε την Κυριακή (3/9) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εδώ και μέρες, τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ συγκρούονταν με τζιχαντιστές στην Ουκαϊριμπάτ, μια μικρή πόλη στην επαρχία Χάμα. Με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας και της Ρωσίας, κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη, το τελευταίο προπύργιο στρατηγικής σημασίας του ΙΚ στην επαρχία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Την Παρασκευή, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης αλλά τον έχασαν μία ημέρα αργότερα όταν οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αντεπίθεση.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, 120 στοιχεία του ΙΚ σκοτώθηκαν στις μάχες στην Ουκαϊριμπάτ και τα περίχωρά της, ενώ 35 στρατιώτες του καθεστώτος και σύμμαχοί τους επίσης σκοτώθηκαν», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Μετά την απώλεια αυτής της πόλης οι τζιχαντιστές δεν ελέγχουν πλέον παρά μόνο μερικά χωριά στην περιοχή αυτή, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την Ουκαϊριμπάτ το 2014 και τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για να «εξαπολύουν επιθέσεις σε περιοχές στα χέρια του καθεστώτος» στην επαρχία Χάμα, ιδίως σε έναν «κρίσιμης» σημασίας οδικό άξονα ο οποίος συνδέει την επαρχία του Χαλεπιού με τον νότο της χώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από την κεραυνοβόλα κατάληψη μεγάλων εκτάσεων του Ιράκ και της Συρίας το 2014, οι τζιχαντιστές του ΙΚ υφίστανται τους τελευταίους μήνες βαριές ήττες.

Στη de facto πρωτεύουσά τους, τη Ράκα (βόρεια), οι τζιχαντιστές είναι αντιμέτωποι με μια συνεχιζόμενη ευρείας κλίμακας επιχείρηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας Αράβων και Κούρδων που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Την Παρασκευή, οι ΣΔΔ ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την παλιά πόλη της Ράκας, πλησιάζοντας στη ζώνη όπου είναι οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές, στην καρδιά αυτού του πυκνοκατοικημένου αστικού κέντρου.

Το ΙΚ βρίσκεται επίσης υπό πίεση στη Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) —την τελευταία επαρχία της Συρίας που ελέγχει— καθώς ο στρατός προελαύνει με την υποστήριξη της Ρωσίας από τον Μάιο, όταν άρχισε μια γενικευμένη έφοδο για να διώξει τους τζιχαντιστές από μια περιοχή της ερήμου η οποία εκτείνεται από την κεντρική Συρία ως τα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις