Συρία: «Έσπασε» η πολιορκία της πόλης Ντέιρ Εζόρ έπειτα από τρία χρόνια

Συρία: «Έσπασε» η πολιορκία της πόλης Ντέιρ Εζόρ έπειτα από τρία χρόνια

Ο συριακός στρατός έσπασε σήμερα (5/9) τη πολιορκία που επέβαλλαν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στον κυβερνητικό θύλακο στην Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, έγινε γνωστό από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η απώλεια της Ντέιρ Εζόρ και της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας της --της τελευταίας στη Συρία που βρίσκεται ακόμη στα χέρια των τζιχαντιστών-- αναμένεται ότι θα σημάνει το τέλος της παρουσίας του ISIS στη Συρία, τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυσή της εκεί.

«Οι μονάδες του αραβικού συριακού στρατού (...) έσπασαν την πολιορκία που η τρομοκρατική οργάνωση ISIS επέβαλλε στην πόλη Ντέιρ Εζόρ», καθώς ενώθηκαν με τους πολιορκημένους στρατιώτες στη βάση της ταξιαρχίας 137, δυτικά της πόλης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η κρατική τηλεόραση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφεραν επίσης ότι προελαύνουσες συριακές δυνάμεις ενώθηκαν με τα κυβερνητικά στρατεύματα στην Ντέιρ Εζόρ.

Το 2015 οι τζιχαντιστές είχαν αρχίσει να πολιορκούν δύο κυβερνητικούς θυλάκες στην πόλη Ντέιρ Εζόρ.

Ο δεύτερος κυβερνητικός θύλακας, στη νότια περιφέρεια, ο οποίος περιλαμβάνει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και τρεις συνοικίες, πολιορκείται επίσης από τους τζιχαντιστές και οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν έχουν φθάσει ακόμη εκεί.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει ήδη χάσει περισσότερο από το μισό της Ράκα, βορειότερα, όπου δέχεται επίθεση από της αραβοκουρδικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters