ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Αναζητώντας τον διάδοχο του Κάστρο

Κούβα: Αναζητώντας τον διάδοχο του Κάστρο

Χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν στις συνελεύσεις γειτονιάς οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα το βράδι (4/9) προκειμένου να προτείνουν τους υποψήφιους για την εκλογή τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προς την τελική εκλογή του διαδόχου του Ραούλ Κάστρο.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι για τη θέση των «εκπροσώπων» θα προταθούν σε περισσότερες από 12.000 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα προσόντα, το κύρος και την ικανότητά τους να συνεισφέρουν στις κοινότητες.

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της Παλιάς Αβάνας, περίπου 200 άτομα συναντήθηκαν σε ένα δρόμο γεμάτο με κουβανέζικες σημαίες και ένα πανό με την εικόνα του πρώην ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, για να προτείνουν τους υποψήφιους που θα τους εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

«Το πιο σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι ως γείτονες προτείνουμε τους υποψηφίους μας, αυτούς που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του κόσμου και της κοινότητας», δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα ο Γκλάντις Μαρς ένας από τους συμμετέχοντες στη διαδιακασία ορισμού των υποψηφίων.

Την πρώτη αυτή νύχτα, πραγματοποιήθηκε μια συνέλευση σε κάθε έναν από τους 168 δήμους της χώρας, ενώ κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 45.000 συναντήσεις γειτονιάς για να προταθούν οι υποψήφιοι.

«Είμαι στη διάθεση των ψηφοφόρων. Προσπαθώ πάντα να επιλύω τα προβλήματα της γειτονιάς μου και να ασχολούμαι με τις κρατικές οντότητες για να βρω μια λύση στα ζητήματα εκείνων που εκπροσωπώ», δήλωσε στο Xinhua ο Νιρέιδα Σότο ένας περιφερειακός εκπρόσωπος.

Ο Σότο, ο οποίος προτάθηκε επίσης για μία πιθανή τέταρτη θητεία, χαρακτήρισε αυτές τις συνελεύσεις μια «γνήσια άσκηση πραγματικής δημοκρατίας» επειδή ο καθένας μπορεί να ορίσει έναν γείτονα ανεξάρτητα από τις πολιτικές του ιδέες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Κούβας, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προταθεί ως εκπρόσωπος. Αυτός ή αυτή δεν χρειάζεται να ανήκει σε μία πολιτική οργάνωση ή στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Οι άνθρωποι προτείνονται λόγω των προσόντων τους και της κοινωνικής τους πορείας. Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει για να επιλύσουν καλύτερα τα βασικά τοπικά προβλήματα», λέει ο 76χρονος Σότο.

Οι εκλογές στις δημοτικές και επαρχιακές συνελεύσεις για τον διορισμό εκπροσώπων θα πραγματοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, όταν τα νέα μέλη του κοινοβουλίου θα εκλέξουν τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

Συνολικά 338.900 νέοι Κουβανοί ηλικίας άνω των 16 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Επίσης πολλοί νέοι θα συμμετάσχουν στην επαλήθευση αυτών των συνελεύσεων για να αποτρέψουν τυχόν καλπονοθείες.

«Η νεολαία του νησιού έχει έναν ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στις εκλογές αυτές για να «εξασφαλίσει» τη συνέχεια της πολιτικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1959», δήλωσε στο Xinhua ο 20χρονος φοιτητής Γεράρδο Πουέντες.

«Θα πάρουμε βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο του κράτους για να συνεχίσουμε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και να τα βελτιώσουμε», είπε ο 20χρονος φοιτητής.

Οι εκλογές της 22ας Οκτωβρίου θα είναι η πρώτη σε μια σειρά ψηφοφοριών για την εκλογή τοπικών, επαρχιακών και εθνικών αξιωματούχων.

Η Εθνική Συνέλευση αναμένεται να επιλέξει τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους τον Φεβρουάριο, όπου αναμένεται να αποχωρήσει ο Ραούλ Κάστρο.

Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο πήρε το τιμόνι της χώρας το 2008 από τον αείμνηστο αδελφό του Φιντέλ Κάστρο. Έκτοτε ξεκίνησε μια σειρά κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από τους συμπατριώτες του.

Πηγή: APE-MPE, Reuters

Σχετικές ειδήσεις