ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ προς Όρμπαν: «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων»

Γιούνκερ προς Όρμπαν: «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων»

Με μια αιχμηρή επιστολή απαντά ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε προ ημερών από την Ε.Ε. να καλύψει το μισό κόστος κατασκευής του συνοριακού φράκτη της χώρας του για τη φύλαξη των συνόρων της από τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή του αναφέρει «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι». Ακόμη, χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Όρμπαν στη δική του επιστολή «αναγνωρίζει την αλληλεγγγύη ως μια βασική αρχή της Ε.Ε.».

γιουνρκερ

Η εφημερίδα Bild γράφει ότι στην επιστολή του προέδρου της Κομισιόν αναφέρεται επίσης η φράση ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων». Όλα αυτά στον απόηχο της απόρριψης από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο του αιτήματος των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών που προσπάθησαν να προσβάλουν το καθεστώς ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μετεγκατάστασής τους στο peak της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Σχετικές ειδήσεις