ΚΟΣΜΟΣ

Live - Ίρμα: Ο καταστροφικός κυκλώνας «πνίγει» τη Φλόριντα - Τρεις νεκροί

Live - Ίρμα: Ο καταστροφικός κυκλώνας «πνίγει» τη Φλόριντα - Τρεις νεκροί

Τυφώνας Ίρμα | Ειδήσεις: Ο τυφώνας Ίρμα «σφυροκοπά» με μανία την πολιτεία της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα σχεδόν 200 χιλιομέτρων την ώρα, ο κυκλώνας, αν και αποδυναμώθηκε στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς μετακινείται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντα, που θρηνεί ήδη τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ - ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ - ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000.000 ΣΠΙΤΙΑ

Δείτε LIVE εικόνα

Δείτε εδώ πώς ο τυφώνας Ίρμα καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του

Ο δήμαρχος της Τάμπας, Μπομπ Μπάκχορν επικαλέστηκε το διάσημο πυγμάχο Μάικ Τάισον για να περιγράψει την κατάσταση: «Όλος ο κόσμος έχει ένα σχέδιο έως ότου του ρίξουν μια γροθιά στο πρόσωπο και σίγουρα εμείς σύντομα θα δεχθούμε μία».

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή (10/09/2017), η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια του Ναπλς, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, με ανέμους ταχύτητας 195 χλμ./ώρα. Μετακινείται βόρεια με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο της απότομης και μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας του κυκλώνα στο Ναπλς και το Μάρκο Άιλαντ.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε με κεφαλαία γράμματα στο τελευταίο δελτίο του NHC, που προβλέπει το ύψος του νερού να ανέλθει σε 3,5 έως 5 μέτρα στην περιοχή.

Σε κίνδυνο τα πυρηνικά εργοστάσια της Φλόριντα

turkey point fpl aerial shot

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Turkey Point και τη Santa Lucia, με τους υπευθύνους να φοβούνται για ένα νέο πυρηνικό ατύχημα στα πρότυπα της Φουκουσίμα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Το «μάτι» του κυκλώνα έπληξε τα Φλόριντα Κις στις 7:20 π.μ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, με τους κατοίκους της Πολιτείας να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το skynews, η Φλόριντα μετρά ήδη τρεις νεκρούς. Η αστυνομία, όπως γράφουν τα διεθνή Μέσα, ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν ανατράπηκε φορτηγό.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA) δήλωσε πως «η πορεία του κυκλώνα Ίρμα προς τα δυτικά, είναι “το χειρότερο σενάριο” για μερικές από τις κομητείες στην Φλόριντα».

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, Σκοτ καθώς πλησιάζει η Ίρμα.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διαθέσει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου η Φλόριντα ν’ αποκαταστήσει τις ζημιές, από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Σε κίνδυνο και η πόλη Τάρπον Σπρινγκς

Ο κίνδυνος για το Τάρπον Σπρινγκς από τον κυκλώνα Ίρμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης Κρις Αλαχούζος, μιλώντας τηλεφωνικά από το Κέντρο Διοίκησης Έκτακτης Ανάγκης.

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δύσκολη. Ο κυκλώνας πλησιάζει την πόλη του Τάρπον Σπρινγκς. Τον αναμένουμε αργότερα το απόγευμα» είπε ο κ. Αλαχούζος, εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη συνάντηση αξιωματούχων της πόλης για την αντιμετώπιση του κυκλώνα.

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι μια παραθαλάσσια πόλη 25.000 περίπου κατοίκων στην Δυτική ακτή της Φλόριντα, η πλειονότητα των οποίων είναι Ελληνικής καταγωγής. Ο κυκλώνας Ίρμα έπληξε πρώτα τα Φλόριντα Κις και το Μαϊάμι στα νότια της πολιτείας, έχοντας προηγουμένως αφήσει δεκάδες νεκρούς στην Καραϊβική.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Τάρπον Σπρινγκς, ο δήμαρχος είπε ότι η πόλη εκκενώθηκε πριν από δυο μέρες σταδιακά, ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες έμεναν οι κάτοικοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε καταφύγια.

Περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ο κ. Αλαχούζος είπε ότι βρέχει έντονα με ανέμους που πνέουν με 40 μίλια (64 χλμ) την ώρα, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν όσο περνάει η ώρα. Οι δρόμοι είναι έρημοι και οι μόνοι που βρίσκονται ακόμα εκτός καταφυγίων είναι αστυνομικοί και πυροσβέστες που βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν πολίτες. Κι αυτοί όμως αναμένεται να απομακρυνθούν όταν ο κυκλώνας φτάσει την πόλη.

Τέσσερις νεκροί στον Άγιο Μαρτίνο

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Κυριακή (10/09/2017) ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

Στο «μάτι» του κυκλώνα τα Φλόριντα Κις

«Το μάτι του κυκλώνα έχει φτάσει στα Φλόριντα Κις, με ανέμους που ξεπερνούν τα 125 χλμ/ώρα. Εδώ, στο Fort Myers, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους ανέμους. Και οι επιχειρήσεις αλλά και τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει. Το μεγαλύτερο άγχος, όμως, είναι για αυτούς που έχουν μείνει πίσω, καθώς τα πράγματα θα γίνουν σε λίγο χειρότερα», ήταν τα λόγια της Cordelia Lynch, της ανταποκρίτριας που βρίσκεται στην περιοχή της Φλόριντα που επλήγη πρώτα από τον φονικό κυκλώνα.

10LIVE STORM lightning superJumbo

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Τρόμος στη Φλόριντα

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (ΝHC) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η ταχύτητα του Ίρμα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός τυφώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα».

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανέφερε τοΕθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Ο Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καραϊβική, μπορεί να απειλήσει ζωές στη Φλόριντα και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Αν και αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα, ωστόσο ενισχύθηκε και πάλι στη συνέχεια.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και ώρες να πλήττουν το Κι Γουέστ. Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει τουλάχιστον 50 εκ. πάνω από το κανονικό.

Πόλη - «φάντασμα» το Μαϊάμι

Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00, ενώ περίπου 380.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

kYbEB4fSS3SsYlbWXRZk GettyImages 845211874

Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχουν τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, ανάμεσα τους και η Ατλάντα.

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της κούβας υφίσταντο τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

6,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Την ίδια ώρα 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 70 .000 άνθρωποι έσπευσαν σε καταφύγια.

Σχετικές ειδήσεις