ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλώνας Ίρμα: Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Φλόριντα ο Τραμπ (pics+vid)

Κυκλώνας Ίρμα: Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Φλόριντα ο Τραμπ (pics+vid)

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του γιγαντιαίου κυκλώνα Ίρμα έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ την Κυριακή (10/09), σφυροκοπώντας τη Φλόριντα.

Αυτή η εξέλιξη είχε σαν αποτέλεσμα να κηρυχθεί Πολιτεία σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ανακοίνωσε την επίσκεψή του στις περιοχές που έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.

ca0b5200c3a0a0479

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Τάμπα στην Φλόριντα.

tropa

O κυκλώνας Ίρμα αναμένεται σήμερα να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος στα βόρεια της πολιτείας Φλόριντα ή πάνω από τις νότιες περιοχές της Γεωργίας, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC).

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τέσσερις νεκρούς από τον κυκλώνα, ανάμεσα στους οποίους και δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

iy

Σοκαριστικά βίντεο από το πλημμυρισμένο Μαϊάμι

Το νερό έχει πλημμυρίσει τους δρόμους του Μαϊάμι, προκαλώντας «βιβλικές» καταστροφές!

Οι ισχυρότατοι άνεμοι, που έπνεαν με ταχύτητες μεγαλύτερες των 150 χιλιομέτρων την ώρα, παρέσυραν μεγάλο γερανό στο Μαϊάμι, μέρος του οποίου κατέρρευσε στο κτηριο που κατασκευαζόταν, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην οικοδομή.

O τυφώνας ρούφηξε τη θάλασσα και στο Key Largo

Αντιμέτωποι με σκηνές Αποκάλυψης βρέθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες έπληξε ο υπερκυκλώνας Ίρμα.

Εκτός των ισχυρότατων ανέμων και των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε στο πέρασμά του, παρουσίασε ένα ακόμη μοναδικό φαινόμενο, καθώς μετά το Λονγκ Άιλαντ στις Μπαχάμες της Καραϊβικής, ρούφηξε κυριολεκτικά τη θάλασσα και στο Key Largo, μίας από τις περιοχές που συνθέτουν την ατόλη μπροστά από τις ακτές της Φλόριντα.

Ο τυφώνας μόλις έχει περάσει από το σημείο, αλλάζοντας καθοριστικά τη διαμόρφωση της γης. Ο ωκεανός δεν υπάρχει πλέον, καθώς έχει εξαφανιστεί σε βάθος εκατοντάδων μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις