ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πίσω η Τουρκία - Απελευθέρωσαν τον Γάλλο δημοσιογράφο

Ένα βήμα πίσω η Τουρκία - Απελευθέρωσαν τον Γάλλο δημοσιογράφο

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Λου Μπιρό, που συνελήφθη πριν από περίπου δύο μήνες στα σύνορα με το Ιράκ και κρατήθηκε σε τουρκικές φυλακές, αφέθηκε ελεύθερος και πρόκειται να απελαθεί σύντομα από την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Μαρτέν Πραντέλ.

Ο δικηγόρος και η επιτροπή συμπαράστασης στον Μπιρό διαβεβαίωσαν ότι ο νεαρός δημοσιογράφος πρόκειται να επιστρέψει στο Παρίσι αύριο Σάββατο.

Ο Μπιρό, που σπουδάζει δημοσιογραφία σε βελγικό πανεπιστήμιο, συνελήφθη στις 26 Ιουλίου στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία αφού βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες που τον εικόνιζαν μαζί με μαχητές της κουρδικής συριακής οργάνωσης YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) η οποία έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατική" από την Άγκυρα.

Προφυλακίστηκε την 1η Αυγούστου με την κατηγορία της συμμετοχής "σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση". Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησε και πάλι την απελευθέρωσή του, όπως είχε κάνει και στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.