ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλώνας Μαρία: Έφτασε στην υψηλότερη κατηγορία και πλήττει τη Δομινίκα (vid)

Κυκλώνας Μαρία: Έφτασε στην υψηλότερη κατηγορία και πλήττει τη Δομινίκα (vid)

Ο κυκλώνας Μαρία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 260 χιλιομέτρων την ώρα, και απειλεί άμεσα την Καραϊβική, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Η Μαρία έγινε ένας δυνητικά καταστροφικός κυκλώνας κατηγορίας 5» και το μάτι του βρίσκεται πάνω από το νησί Δομινίκα της Καραϊβικής, ανέφερε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο κυκλώνας, καλύπτει 15 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται προς τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με το NHC, που επικαλέστηκε δεδομένα από το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας και από αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

Ο κυκλώνας Μαρία πλήττει την Καραϊβική περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ίρμα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του NHC, τις επόμενες ώρες οι άνεμοι αναμένεται να πλήξουν τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα.

Η Μαρτινίκα κηρύχθηκε τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Μαρία, περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις