Τρόμος στην Καραϊβική: Ο κυκλώνας «Μαρία» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του

Τρόμος στην Καραϊβική: Ο κυκλώνας «Μαρία» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του

ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ, ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ «ΙΡΜΑ»

Λίγες ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, η Καραϊβική απειλείται και πάλι από ένα νέο κυκλώνα, τη «Μαρία».

Το μάτι του κυκλώνα Μαρία, ο οποίος νωρίτερα ενισχύθηκε φθάνοντας στην κατηγορία 5, την ανώτατη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (19/09) πάνω από το νησί Δομίνικα της Καραϊβικής, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

MAX WEB TROP ATL15 swath 1280x720

Ο κυκλώνας, με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα, καλύπτει 15 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται προς τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με το NHC, που επικαλέστηκε δεδομένα από το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας και από αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

Ο κυκλώνας Μαρία πλήττει την Καραϊβική περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα επόμενα νησιά τα οποία θα σαρώσει η «Μαρία» θα είναι η Γουαδελούπη, το Μονσεράτ, τα Σεντ Κιτς και Νέβις, οι Αμερικανικές και οι Βρετανικές Παρθένες νήσοι καθώς και το Πουέρτο Ρίκο.