Ισπανία: Φυγαδεύτηκαν με επέμβαση της αστυνομίας οι εθνοφύλακες – Τους προπηλάκισε το πλήθος (vid)

Ισπανία: Φυγαδεύτηκαν με επέμβαση της αστυνομίας οι εθνοφύλακες – Τους προπηλάκισε το πλήθος (vid)

Σκηνές αλλοφροσύνης επικράτησαν τα ξημερώματα στη Βαρκελώνη, όπου μετά από επιχείρηση της αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, φυγαδεύτηκαν πέντε από τους εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωί μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών.

Οι αστυνομικοί δημιούργησαν έναν διάδρομο ανάμεσα στο μαινόμενο πλήθος, που πολιορκεί το κτήριο, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των εθνοφυλάκων.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έριξαν αντικείμενα εναντίον των εθνοφυλάκων, που φορούσαν πολιτικά ρούχα, και οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, και τους προπηλάκισαν.

Αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, οι εθνοφύλακες στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν με τη συνοδεία των Mossos.

Η έξοδος από το πολιορκημένο κτήριο (η δημοτική αστυνομία εκτιμά πως 40.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει την είσοδό του και την περιοχή γύρω από αυτό) είχε αποδειχθεί μία άκρως ευαίσθητη επιχείρηση, καθώς ο επικεφαλής των Mossos d’ Esquadra Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο είχε διατάξει τους άνδρες του να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Εντός του κτηρίου εξακολουθούν να βρίσκονται 15 ακόμη εθνοφύλακες.

Εν μέσω της σύγχυσης που είχε επικρατήσει μέσα στη νύκτα, φήμες κυκλοφόρησαν πως οι Εθνοφύλακες επρόκειτο να επιχειρήσουν έξοδο από το γειτονικό κινηματοθέατρο «Κολισέουμ». Οι διαδηλωτές έσπευσαν να κλείσουν την είσοδό του φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας ένταση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ηθοποιούς να βγουν στην πόρτα για να δουν τι συμβαίνει.

Μετά τις δύο τα ξημερώματα, εξήλθαν από το συμβούλιο Οικονομίας κάποιοι από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το πλήθος με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «δεν είστε μόνοι σας».

Η ένταση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μεταφέρθηκε και στη διάσημη όπερα της Βαρκελώνης, το «Λισέου», όπου μία ομάδα από θεατές τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Καταλωνίας «Els Segadors», πριν την έναρξη της όπερας «Un ballo di maschera» του Τζουζέπε Βέρντι. Μάλιστα είχαν κρεμάσει στα θεωρία σημαίες της Καταλωνίας και επανέλαβαν αρκετές φορές το σύνθημα «votarem» (θα ψηφίσουμε). Πολλοί από τους παριστάμενους ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα κινητά τηλέφωνά τους, που αποδεικνύουν πόσο η πολιτική ένταση έχει μετατεθεί και στον χώρο του θεάματος.

Πηγή: ΑΠΕ, ΕFE, La Vanguardia, El Pais, El Periodico