ΚΟΣΜΟΣ

Στα «ύψη» εκτινάχθηκε η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Στα «ύψη» εκτινάχθηκε η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξήθηκε και πάλι στο 40%, μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε από την SSRS.

Ποσοστό 64% των Αμερικανών δήλωσαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης Τραμπ στον χειρισμό της κατάστασης ανάγκης που προέκυψε. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66%, μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων (δύο στους τρεις). Το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών της κυβέρνησης Τραμπ αυξάνεται στο 90% μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (εννέα στους δέκα).

Στους Δημοκρατικούς, ποσοστό 44% εγκρίνει τους χειρισμούς Τραμπ, έναντι ποσοστού επίσης, 44% που τους απορρίπτει.

Ωστόσο, στο επίπεδο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο έχει μεγαλώσει την ανησυχία των Αμερικανών, αναφορικά με τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας. Ποσοστό 50% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση θεωρούν την Βόρεια Κορέα ως μία άμεση απειλή κατά των ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό, έχει αυξηθεί από το 37% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, ποσοστό 41% των Αμερικανών (τέσσερις στους δέκα) δηλώνουν ότι εγκρίνουν τους χειρισμούς του Τραμπ. Το ποσοστό αυτό, έχει ελάχιστα αλλάξει από την πιο πρόσφατη καταγραφή του, τον Αύγουστο.

Ποσοστό 43% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να επιλυθεί μόνο με οικονομικά και διπλωματικά μέσα, με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του, μειωμένο σταδιακά κατά δέκα μονάδες, από το 2012.

Ποσοστό 58% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους με διπλωματικά και οικονομικά μέσα. Το ποσοστό αυτό, έχει αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012. Ποσοστό 63% (οι έξι στους δέκα) υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας, μόνο στην περίπτωση που μια τέτοια εξέλιξη υποστηριχτεί από τους συμμάχους τους και υπάρξει και συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (29%).

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ επηρεάζεται άμεσα από την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Το 85% των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνουν την απόδοσή του ως προέδρου έναντι μόλις του 9% των Δημοκρατικών.

Για την πορεία της οικονομίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης που αναφέρονται σε αυτή, ποσοστό 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Το ποσοστό αυτό, έχει αυξηθεί κατά 6% από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο και είναι το υψηλότερο από το 2001
Για τους χειρισμούς στον τομέα της υγείας, το ποσοστό του Τραμπ παραμένει σχετικά χαμηλό στο 31% κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα νομοθετική προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του προγράμματος Obamacare, που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Συνολικά, ποσοστό 55% των Αμερικανών δυσανασχετούν με την απόδοση του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, το ποσοστό θετικής αποδοχής της συνολικής απόδοσης του Τραμπ είχε καταγραφεί στο 38%, τον Αύγουστο.

Για το περιβάλλον, ποσοστό 49% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η ουσιαστική αιτία πρόκλησης ακραίων καιρικών φαινομένων, έναντι ποσοστού 36% σε δημοσκόπηση του 2005.

Περίπου ένας στους τέσσερις (28%) με τους Ρεπουμπλικάνους σε ποσοστό 55%, πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος δεν έχει κάποιο ρόλο στην πρόκληση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την άλλη μεριά, το 78% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο ρόλο, με το ποσοστό αυτό, να έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από το 2005. Ποσοστό μόλις 15% των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει το ίδιο, μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2005. Από τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους ποσοστό 48% υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόκληση των ακραίων καιρικών φαινομένων, έναντι ποσοστού 34% που εξέφραζαν την ίδια εκτίμηση, πριν από δέκα χρόνια.

Σε ξεχωριστή ερώτηση, ποσοστό 74% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση συμφωνούν με την χορήγηση βοήθειας στα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περίπτωση που για να εξασφαλιστεί αυτό, πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές, ενώ το ποσοστό της σύμφωνης γνώμης για το θέμα αυτό, καταγράφεται στο 69% μεταξύ των συντηρητικών.
Η δημοσκόπηση αυτή, πραγματοποιήθηκε από την SSRS μέσω τηλεφώνου κατά το χρονικό διάστημα 17-20 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή τυχαίου δείγματος 1.053 ερωτηθέντων σε παναμερικανικό επίπεδο. Το ποσοστό στατιστικού λάθους προσδιορίζεται μεταξύ θετικής κι αρνητικής απόκλισης 3,7%, ενώ αυξάνεται για τις υποομάδες.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις