ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: «Τέλος» ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών

Ραγδαίες εξελίξεις: «Τέλος» ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU επιβεβαίωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει το πόστο στο οποίο υπηρετούσε από το 2009.

Έτοιμος να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής, είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, την 17η Οκτωβρίου, δήλωσε ο Κάουντερ και πρόσθεσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για τη θέση».

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ανέφερε σε tweet ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

Στην αποχώρηση Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφερθεί νωρίτερα, η εφημερίδα Bild και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild και με πηγή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Μπούντεσταγκ. Συγκεκριμένα, η Bild ανέφερε πως ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, κλήθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και πως συμφώνησε να το κάνει. Την ίδια πληροφορία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters και πηγή του CDU.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί να σχολιάσει την πληροφορία.

Υπενθυμίζεται πως για να συμμετάσχουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό την καγκελάριο Μέρκελ, έχουν ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων, παρόλο που δεν έχουν ξεκινήσει επισήμως, φαίνεται πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις