«Καζάνι που βράζει» η Ισπανία τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα – Φοβούνται επεισόδια

«Καζάνι που βράζει» η Ισπανία τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα – Φοβούνται επεισόδια

Εν μέσω κλίματος έντασης και υπό τον φόβο της πρόκλησης επεισοδίων, πέφτει σήμερα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Το δημοψήφισμα έχει κριθεί άκυρο από το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η τοπική κυβέρνηση διατείνεται πως θα διεξαχθεί κανονικά.

Οι δύο πλευρές, η καταλανική Γκοβέρν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επεξεργάζονται τις στρατηγικές τους: η μεν ηγεσία της Τζενεραλιτάτ για να παρακάμψει την ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που έχει αναπτυχθεί στην Καταλωνία για την αποτροπή της ψηφοφορίας, ενώ η δεύτερη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει το πώς θα κατορθώσει να εφαρμόσει την απαγόρευση χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Σήμερα, κλείνει «επισήμως» και η προεκλογική εκστρατεία των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με μία εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν από κοινού τα αυτονομιστικά κόμματα και οργανώσεις, δίνοντας έτσι μία εικόνα ενότητας στους ψηφοφόρους τους και στο ισπανικό κράτος που πασχίζει να εμποδίσει το δημοψήφισμα. Απούσα θα είναι από την εκδήλωση η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία χθες τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο δίκτυο TV3 πως δεν ταυτίζεται ούτε με το «ναι», ούτε με το «όχι» στο δημοψήφισμα και προσανατολίζεται να ψηφίσει την Κυριακή ή άκυρο, ή λευκό.

Άγνωστο τι θα πράξει τελικά η αστυνομία 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τους νομικούς τρόπους για να εξαναγκάσει την τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra να εφαρμόσει κατά γράμμα τις διαταγές για αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων. Η ηγεσία των Mossos έχει δηλώσει με σχετική ανακοίνωσή της χθες πως δεν προτίθεται να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια, ή ταραχές.

Την ίδια στιγμή, η ANC και πολλές επιτροπές γονέων σε σχολεία, αλλά και φοιτητές και καθηγητές σε Παν/μια ζητούν από τον κόσμο να συγκεντρωθεί και να δημιουργήσει μεγάλες ουρές μέσα στα σχολεία, και τα άλλα ιδρύματα, που έχουν επιλεγεί ως εκλογικά κέντρα, προκειμένου να εμποδίσει τον αποκλεισμό τους από την αστυνομία κατ’ εφαρμογή της διαταγής της εισαγγελίας για την αποτροπή του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, πολλά θέατρα, μουσεία και αίθουσες ψυχαγωγίας έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν την Κυριακή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σημεία ψηφοφορίας σε περίπτωση που αποκλειστούν τα εκλογικά τμήματα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία έχουν κατασχέσει πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια και έξι εκατομμύρια φακέλους, ενώ έχει κατασχέσει εκατοντάδες κάλπες και τις φυλάσσουν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν την Κυριακή.

Το βράδυ της Πέμπτης (29/9), πάντως, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Ιγουαλάδα της Βαρκελώνης, χωρίς να υπάρξουν ζημιές. Η Εθνοφυλακή τόνισε πως δεν αναγνωρίσθηκαν, ή συνελήφθησαν οι δράστες.

Πηγή: ΑΠΕ, El Punt Avui, EFE, El Periodico, El Pais, El Publico, La Vanguardia, El Mon