ΚΟΣΜΟΣ

Την Παρασκευή (6/10) στο Νέο Δελχί η 14η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ινδίας

Την Παρασκευή (6/10) στο Νέο Δελχί η 14η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ινδίας

Αρχίζει την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, η 14η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδίας στο Νέο Δελχί.

Η ΕΕ θα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,. Η Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της, Ναρέντα Mόντι. Στη Σύνοδο θα παραστεί επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κατά τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να σημειώσουν πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η μετανάστευση, το εμπόριο, το κλίμα, η ενέργεια, η έρευνα και η καινοτομία και η αστική ανάπτυξη. Η σύνοδος κορυφής με την Ινδία, έναν από τους δέκα στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, θα σηματοδοτήσει επίσης την 55η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ινδίας. Θα ξεκινήσει με μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών και θα ακολουθήσει σύνοδος ολομέλειας και ένα γεύμα εργασίας.

Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ είναι να υπάρξει ενισχύσει της στρατηγική εταιρικής σχέσης, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Ινδίας το 2016. Οι ηγέτες θα σημειώσουν τα βήματα που υιοθετήθηκαν πέρυσι για την εφαρμογή του Θεματολογίου Δράσης ΕΕ-Ινδίας για το 2020.

Η ατζέντα καθορίζει κοινούς στόχους για συνεργασία σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η οικονομία, τα παγκόσμια ζητήματα καθώς και οι επαφές μεταξύ των λαών.

Σχετικά με την ασφάλεια, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν πώς μπορούν να αναλάβουν περαιτέρω τις κοινές προσπάθειες της ΕΕ και της Ινδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ανταλλαγών σχετικά με την καταπολέμηση της πειρατείας της δυνατότητας της Ινδίας να συνοδεύσει τα πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στον Κόλπο του Άντεν προς υποστήριξη της επιχείρησης Ναταϊκή Δύναμης της ΕΕ Αταλάντα.

Θα εξεταστεί και η συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων. Οι ηγέτες θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια ολοκληρωμένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΣΕΣ). Η διάσκεψη κορυφής θα χαιρετίσει την έναρξη ενός μηχανισμού διευκόλυνσης των επενδύσεων για τους επενδυτές της ΕΕ στην Ινδία και την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ινδία, ιδίως όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις αστικές μεταφορές. Προβλέπεται μάλιστα η υπογραφή ακόμα ενός δανείου της ΕΤΕπ για την ανάπτυξη των αστικών μεταφορών.

Και τα δύο μέρη θα επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επιχειρήσεις της ΕΕ και της Ινδίας. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν κοινή δήλωση για το κλίμα, την ενέργεια και για την αστική ανάπτυξη. Στόχος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία ΕΕ-Ινδίας σε αυτούς τους τομείς, ιδίως σε φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες στο πλαίσιο της ανάπτυξης έξυπνων πόλεων στην Ινδία. Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η σύνοδος κορυφής θα ενισχύσει τον ρόλο της ΕΕ και της Ινδίας ως εταίρων για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο σημερινό πλαίσιο των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων. Η ΕΕ και η Ινδία συντονίζονται για την καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων με βάση την πεποίθησή τους για κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα, πολυμέρεια, ποικιλομορφία και σεβασμό της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Στη συζήτησή τους για τα παγκόσμια ζητήματα, οι ηγέτες αναμένεται να προωθήσουν την ενισχυμένη συνεργασία εντός της G20 προκειμένου να επιτύχουν ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών.

Όσον αφορά το περιβάλλον και το κλίμα, η σύνοδος κορυφής θα επιβεβαιώσει την προσήλωση της ΕΕ και της Ινδίας στη συμφωνία του Παρισιού και την πλήρη εφαρμογή της.

Η σύνοδος κορυφής θα συζητήσει επίσης τη μετανάστευση και την κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των Rohingya και των εργασιών για μια Παγκόσμια Συμφωνία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Κατά τις συζητήσεις τους για την εξωτερική πολιτική, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στις αντίστοιχες ευρύτερες γειτονιές της ΕΕ και της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία και της τρέχουσας κατάστασης στο Αφγανιστάν, την Αφρική, το Ιράν, τη Συρίας και την ειρηνευτικής διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις