ΚΟΣΜΟΣ

Λας Βέγκας: Νέες εικόνες φρίκης από το μακελειό–Ο δράστης ήθελε να διαφύγει και είχε συνεργό (vid)

Λας Βέγκας: Νέες εικόνες φρίκης από το μακελειό–Ο δράστης ήθελε να διαφύγει και είχε συνεργό (vid)

Ο μακελάρης Στίβεν Πάντοκ, που σκότωσε 58 ανθρώπους και τραυμάτισε 489, σε συναυλιακό χώρο στο Λας Βέγκας, είχε σχέδιο διαφυγής και πιθανόν συνεργό στο χειρότερο περιστατικό μαζικών πυροβολισμών που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτό αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (4/10), τη στιγμή που νέες εικόνες φρίκης από το μακελειό έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στη φωτογραφία και το βίντεο που δημοσιεύουν τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνονται δεκάδες πτώματα να κείτονται στο έδαφος, την ώρα που άλλοι άνθρωποι τρέχουν να σωθούν από τα πυρά του 64χρονου.

Προσοχή, πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρές εικόνες, που προκαλούν σοκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Πάντοκ είχε σχεδιάσει να διαφύγει από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της κάντρι. Ο σερίφης του Λας Βέγκας Τζόσεφ Λομπάρντο αρνήθηκε να αποκαλύψει γιατί πιστεύει ότι ο 64χρονος είχε σχέδιο διαφυγής, ωστόσο δήλωσε βέβαιος για τον ισχυρισμό του, προσθέτοντας πως το σχέδιο του δράστη ήταν τόσο περίπλοκο που θα έπρεπε να είναι «σούπερ ήρωας» για να καταφέρει να το υλοποιήσει.

las vegas

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση είναι τελικά μικρότερος από αυτόν που αρχικά είχε ανακοινωθεί (527) λόγω της σύγχυσης που επικράτησε στα νοσοκομεία, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.
Σύμφωνα με τον Λομπάρντο, ο Πάντοκ σταμάτησε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής του, ενώ οι ομάδες κρούσης πλησίαζαν το δωμάτιό του. Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει, έστρεψε το όπλο εναντίον του και αυτοκτόνησε.

las vegas2

Μέσα στο αυτοκίνητό του είχε κρύψει δύο βαρέλια με την εκρηκτική ύλη Tannerite, όπως επίσης και 1.600 πυρομαχικά.
Ο σερίφης ισχυρίστηκε ότι θεωρεί βέβαιο ότι ο Πάντοκ είχε συνεργό, δεδομένου του όγκου των όπλων που εντοπίστηκαν στο δωμάτιο και τα σπίτια όπου έγιναν οι έρευνες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εντοπίστηκαν περισσότερα εκρηκτικά μέσα στο αυτοκίνητο του Πάντοκ που βρέθηκε στο ξενοδοχείο, λίγες ώρες πριν το μακελειό τζόγαρε και μία εβδομάδα πριν είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Όγκντεν, στο κέντρο του Λας Βέγκας, όταν στην περιοχή είχε προγραμματιστεί ένα άλλο φεστιβάλ, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Muse, Lorde και Blink-182.

las vegas3

Η αστυνομία ανέφερε ότι τα κίνητρα του μακελάρη παραμένουν άγνωστα, ενώ το FBI έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να τον συνδέουν με τρομοκρατία.

las vegas1

Εν τω μεταξύ, η σύντροφος του Πάντοκ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως ο 64χρονος σχεδίαζε να προχωρήσει στη σφαγή, σύμφωνα με μια δήλωσή της που διάβασε την ενώπιον δημοσιογράφων ο δικηγόρος της Μάθιου Λόμπαρντ στο Λος Άντζελες.

Στο κείμενο η Μαριλού Ντάνλεϊ αναφέρει ότι στο πρόσωπο του Στίβεν Πάντοκ γνώρισε έναν άνδρα «ευγενικό», ο οποίος «νοιαζόταν», ήταν «ήσυχος». «Δεν μου είχε πει ποτέ τίποτα» που να άφηνε να γίνει αντιληπτό «πως επρόκειτο να συμβεί κάτι τόσο φρικτό», προσθέτει η ίδια.

Οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν τη Ντάνλεϊ «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα, χωρίς πάντως να θεωρούν ότι ήταν συνεργός με οποιοδήποτε τρόπο.

Πηγή: BBC, Skynews, Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις