ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή στη Bundestag από τους ακροδεξιούς - Δεν θέλουν ούτε δίπλα τους να κάθονται

Αναταραχή στη Bundestag από τους ακροδεξιούς - Δεν θέλουν ούτε δίπλα τους να κάθονται

Αναστάτωση ακόμη και για τυπικά θέματα έχει προκαλέσει η είσοδος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Αφορμή για την σημαντικότερη αντιπαράθεση έχει γίνει ο προταθείς από την AfD για την θέση του αντιπροέδρου της Bundestag 'Αλμπρεχτ Γκλάζερ, ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, ευθέως αμφισβητήσει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας για τους μουσουλμάνους.

«Δεν θα ψηφίσω ποτέ κάποιον που θέλει να αρνηθεί σε μια ομάδα ανθρώπων τις θεμελιώδεις ελευθερίες και πολύ περισσότερο την θρησκευτική ελευθερία», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ και πρόσθεσε ότι «όποιος μιλάει έτσι, δεν έχει καταλάβει το Σύνταγμα», ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο κ. Γκλάζερ εκφράζει την άποψη του κόμματος σχετικά με το Ισλάμ.

Ο κ. Γκλάζερ, βουλευτής από την περιοχή της Φρανκφούρτης και πρώην μέλος του CDU, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του είχε δηλώσει: «Δεν είμαστε κατά της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Ισλάμ είναι μια δομή η οποία δεν γνωρίζει την θρησκευτική ελευθερία και δεν την σέβεται. Και όποιος αντιμετωπίζει έτσι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, πρέπει να στερηθεί αυτό το δικαίωμα».

Προβλήματα όμως προκαλεί ακόμη και η θέση στην οποία θα κάθονται οι βουλευτές του νέου κόμματος στην αίθουσα της ολομέλειας. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν επιθυμούν να καθίσουν δίπλα στην AfD, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη συμφωνηθεί η χωροθεσία. «Διαφωνούμε τόσο με την προσωρινή όσο και με τη μόνιμη διάταξη των θέσεων που συζητήθηκε», δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του FDP Μάρκο Μπούσμαν.

Το FDP θέλει να καταλάβει τα έδρανα μεταξύ της CDU και των κομμάτων του κέντρου, ενώ του προτάθηκαν οι θέσεις μεταξύ του CDU και της AfD, η οποία θα καθίσει στην δεξιά πτέρυγα της αίθουσας. «Το FDP θέλει να καθίσει στο κέντρο του Κοινοβουλίου. Αυτό έχει για μιας τεράστια συμβολική σημασία», δήλωσε ο κ. Μπούσμαν, καθώς, όπως είπε, αντανακλά και τη θέση του κόμματος στο πολιτικό φάσμα.