ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανική κυβέρνηση: Κάντε εκλογές στην Καταλονία για να τερματιστεί η κρίση

Ισπανική κυβέρνηση: Κάντε εκλογές στην Καταλονία για να τερματιστεί η κρίση

Εναναμονή για το αν θα υπάρξει μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους Καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπεραστεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (...) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ισπανικού κράτους στην Καταλονία, ο περιφερειάρχης Ενρίκ Μίγιο, ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος των αστυνομικών προς τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Καταλονία με στόχο την παρεμπόδιση της διενέργειας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου, ζητάω συγγνώμη, εξ ονόματος των αστυνομικών που επενέβησαν», δήλωσε στην τηλεόραση ο Ενρίκ Μίγιο.

Την ίδια συτγμή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, ομιλία που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και κατά τη διάρκειά της επρόκειτο να πάρει θέση απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν ζητά να παρέμβει την Τρίτη ενώπιον του κοινοβουλίου για να πάρει θέση ως προς τη σημερινή πολιτική κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις