ΚΟΣΜΟΣ

Εκπαίδευση αλόγων... υψηλής τεχνολογίας!

Εκπαίδευση αλόγων... υψηλής τεχνολογίας!

Κάθε Σαββατοκύριακο ο Ζενγκ Γιατσί, επιστήμονας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Σιντζιάνγκ, πηγαίνει στο χώρο που διεξάγονται ιπποδρομίες για να συνδέσει τα άλογα με μόνιτορ τα οποία καταγράφουν τους παλμούς της καρδιάς.

Στη βιομηχανία των ιπποδρομιών, όλοι οι εκπαιδευτές αλόγων έχουν τα δικά τους «κόλπα» τα οποία δεν μοιράζονται με τους άλλους», λέει ο Ζενγκ. Ωστόσο με την προηγμένη τεχνολογία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, η ομάδα του Ζένγκ είναι έτοιμη να «σπάσει» αυτά τα μυστικά. Ο Ζενγκ βασίζεται σε ένα σύστημα που αναλύει την τροχιά των κινήσεων, το οποίο αποτελείται από μία κάμερα υψηλής ταχύτητας και ένα κατάλληλο λογισμικό. Πριν από κάθε αγώνα, η κάμερα των 1.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο είναι εγκατεστημένη δίπλα στις πίστες για να τραβήξει πλευρικές φωτογραφίες των αλόγων την ώρα που τρέχουν.

« Με τη βοήθεια του λογισμικού, οι κινήσεις κάθε άρθρωσης ενός αλόγου σχεδιάζονται αυτόματα καρέ - καρέ για να υπολογίσουν το μήκος της δρασκελιάς, τη συχνότητα και το χρόνο, καθώς και τα χαρακτηριστικά του βαδίσματος, της στάσης και του καλπασμού», λέει ο Ζενγκ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και της ανάπαυσης των αλόγων, με τη βοήθεια του μόνιτορ καταγράφονται οι καρδιακοί παλμοί τους προκειμένου να αξιολογηθεί η φυσική τους κατάσταση, αλλά και οι καρδιο-πνευμονικές τους λειτουργίες. Βάσει των δεδομένων που συλλέγονται, οι εκπαιδευτές αλόγων είναι σε θέση να καταρτίσουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και να προσαρμόσουν την ένταση της προπόνησης.

Η Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην αναπαραγωγή αλόγων, καθώς έχει μακρά ιστορία στην εκτροφή αλόγων και στη διοργάνωση ιπποδρομιών, ιδίως στις περιοχές που ζουν Μογγόλοι, Καζάκοι και Θιβετιανοί. Καθώς με την πάροδο του χρόνου η βιομηχανία ιπποειδών αναπτύχθηκε, οι στόχοι πλέον της εκτροφής αλόγων άλλαξαν κα πλέον οι περισσότεροι εκτροφείς προσανατολίζονται στην εκπαίδευσή τους, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ιπποδρομίες. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές περιφέρειες της Κίνας έχουν αρχίσει να διοργανώσουν τακτικούς αγώνες ιππασίας. Πριν από πέντε χρόνια, η κομητεία Τζαοσόου στην Σιντζιάνγκ, όπου συνήθως εργάζεται ο Ζενγκ, ήταν μόνο λιβάδια.

Τώρα εκεί διοργανώνονται ιπποδρομίες παγκόσμιας κλάσης με στάδια που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες θεατές και οθόνες με χρονόμετρα, η ακρίβεια των οποίων αξίζει το χιλιοστό του δευτερολέπτου. Η περιοχή αυτή αποτελεί πλέον μέρος μίας εθνικής τάσης. «Για πολλούς κινέζους ιππείς οι ιπποδρομίες κατά τα ξένα πρότυπα και η διασταυρούμενη αναπαραγωγή εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο τρόπο βελτίωσης των επιδόσεων ενός αλόγου αγώνων. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς υποτιμούν την σημασία της εκπαίδευσης» λέει ο Ζενγκ.

«Οι εκτροφείς αλόγων έχουν κληρονομήσει ή αναπτύξει τις δικές τους μεθόδους εκπαίδευσης, όπως να τεντώνουν το λαιμό του αλόγου ή να το τυλίγουν με μία κουβέρτα, κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ απόλυτα» λέει ο Μπάπα συνταξιούχος, πρώην πρωταθλητής σε αγώνες ιππασίας. «Η ομάδα μας διαπίστωσε ότι η αγορά της Κίνας χρειάζεται επειγόντως επιστημονικές μεθόδους κατάρτισης αλόγων και συναφείς υπηρεσίες» δήλωσε ο Ζενγκ.

Σχετικές ειδήσεις