ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Το Χόλιγουντ γνώριζε - Σκηνές από ταινίες που αποκάλυπταν τη «δράση του»

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Το Χόλιγουντ γνώριζε - Σκηνές από ταινίες που αποκάλυπταν τη «δράση του»

Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, τον οποίο πολλές ηθοποιοί κατηγορούν για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, ήταν γνωστά στο Χόλιγουντ με αρκετές αναφορές έμμεσες ή πιο άμεσες σε ταινίες, συνεντεύξεις και τηλεοπτικές σειρές.

Πολλά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν σκηνές σε ταινίες, σειρές στην τηλεόραση ή συνεντεύξεις στις οποίες αναφέρονται το όνομα και οι πράξεις του λιγότερο ή περισσότερο ξεκάθαρα.

Στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 2013 ο κωμικός και σεναριογράφος Σεθ ΜακΦάρλαν σχολίασε χαριτολογώντας όταν ανακοίνωνε τα ονόματα των πέντε ηθοποιών που είχαν προταθεί για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου: «Συγχαρητήρια (…) δεν θα χρειάζεται πια να προσποιείστε ότι σας αρέσει ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν».

45406E7500000578 4972836 image m 19 1507794939424

Την Τετάρτη εξήγησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι το 2011 η ηθοποιός Τζέσικα Μπαρτ, με την οποία συμπρωταγωνιστούσε στην ταινία “Ted”, του είχε εκμυστηρευθεί ότι δέχθηκε «σεξουαλικές προτάσεις» από τον παραγωγό. Δύο χρόνια αργότερα «δεν άντεξα να μην κάνω μια σκληρή αναφορά στο πρόσωπό του», υπογραμμίζοντας «την απέχθεια και την οργή» του.

Η Τζέσικα Μπαρτ έχει καταγγείλει ότι ο Γουάινσταϊν την ζήτησε να του κάνει μασάζ ενώ ήταν γυμνός.

Το 2012 σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς “30 Rock”, η ηθοποιός Τζέιν Κρακόφσκι, που ενσάρκωνε την ηθοποιό Τζένα Μαρόνεϊ, εμφανίζεται να λέει: «Δεν φοβάμαι κανέναν στη σόουμπιζνες. Έχω αρνηθεί να κάνω σεξ με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν όχι λιγότερες από τρεις φορές … στις πέντε».

Στην επόμενη σεζόν της ίδιας σειράς, αναφέρει: «Γνωρίζω ότι πρώην εραστές μπορούν να εξακολουθήσουν να σε κατατρέχουν για καιρό (…) Κατά μία έννοια είμαι ακόμη στριμωγμένη κάτω από έναν λιπόθυμο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν».

Η δημιουργός της σειράς “30 Rock” Τίνα Φέι δεν έχει αναφερθεί ακόμη στην υπόθεση του παραγωγού.

Το 2007 ο ηθοποιός Μόρι Σάικιν ενσαρκώνει τον Χάρβεϊ Γουάινγκαρντ, έναν εγωιστή, οργίλο παραγωγό που εξαπολύει συνεχώς απειλές στην τηλεοπτική σειρά “Entourage” που μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο HBO και περιγράφει τη ζωή δύο νεαρών ηθοποιών στο Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο Γουάινσταϊν έστειλε ένα μήνυμα στους παραγωγούς της σειράς μέσω ενός από τους ηθοποιούς: «Πες τους ότι αν αναφέρουν μία ακόμη φορά το όνομά μου, είναι νεκροί».

Όμως η παραγωγή χρησιμοποίησε τη φράση αυτή σε ένα επεισόδιο και ο Γουάινσταϊν πήρε τηλέφωνο για να εκφράσει … την ικανοποίησή του.

Η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Άζια Αρτζέντο κατήγγειλε στον New Yorker ότι βιάστηκε από τον Γουάινσταϊν το 1997 σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κυανή Ακτή. Η ηθοποιός πρόσθεσε ότι είχε και άλλες σεξουαλικές επαφές με τον παραγωγό ως το 2002. Αυτές έγιναν με τη συναίνεσή της, όμως τόνισε ότι αισθανόταν «υποχρεωμένη» να υποχωρήσει στις προτάσεις του.

Στην ταινία της “Scarlet Diva” του 2000 παρουσιάζει τον βιασμό της. Ενσαρκώνει μια νεαρή ηθοποιό από την οποία ένας παραγωγός ζητάει να του κάνει μασάζ προτού της επιτεθεί. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας «οι άνθρωποι μου μιλούσαν για εκείνον εξαιτίας της σκηνής αυτής», δήλωσε η Αρτζέντο στο New Yorker.

Τέλος, το 1998 η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου καλεσμένη το σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν, όταν ο παρουσιαστής τη ρώτησε αν κάποιος την ανάγκασε να συμμετάσχει στην εκπομπή, απάντησε χαμογελώντας: «Μετράτε και τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν;». Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον παραγωγό: «κάποιον που σε αναγκάζει να κάνεις ένα δύο κόλπα».

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Γουάινσταϊν της είχε ζητήσει να του κάνει μασάζ σε μια σουίτα ενός ξενοδοχείου στο Λος Άντζελες και προσπάθησε να την πείσει να ανέβει στο δωμάτιό του, κατήγγειλε στους New York Times. Η 22χρονη τότε ηθοποιός κατάφερε να ξεφύγει και μίλησε για την εμπειρία της στον τότε σύντροφό της Μπραντ Πιτ.

Ο ηθοποιός προειδοποίησε τον παραγωγό «να μην την ξαναγγίξει ποτέ». Η απειλή φαίνεται να προκάλεσε την οργή του Γουάινστιν, όμως η Πάλτροου τα ξαναβρήκε μαζί του και το 1999 κέρδισε το Όσκαρ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ».