ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ασαφής η απάντηση Πουτζντεμόν σε Ραχόι για την ανεξαρτησία - Ζητά συνάντηση μαζί του

Καταλονία: Ασαφής η απάντηση Πουτζντεμόν σε Ραχόι για την ανεξαρτησία - Ζητά συνάντηση μαζί του

Καμία ξεκάθαρη απάντηση για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, από τον αυτονομιστή ηγέτη της, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Στην επιστολή με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (16/10), την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν καλείται να απαντήσει με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» στο ερώτημα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ώστε να διαπιστωθεί ένα υπάρχει έδαφος για την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας μίας ισπανικής περιοχής.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», έγραψε προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αφού είχε προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην ερώτηση που του είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση σχετικά με το αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

Παράλληλα, ο Πουτζντεμόν ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, δήλωσε ότι η απάντηση του Πουτζντεμόν στερείται εγκυρότητας.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση για την Καταλονία, το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις