ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Δολοφόνησαν τη γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο

Panama Papers: Δολοφόνησαν τη γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο

Νεκρή βρέθηκε κοντά στο σπίτι της στη Μάλτα, μετά την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου της, μία εκ των επικεφαλής της έρευνας των Panama Papers όσον αφορά στη Μάλτα, η δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνε Καρουάνα Γλακίτσια.

Η 53χρονη, μητέρα τριών παιδιών, είχε ηγηθεί των ερευνών που αποκάλυψαν τα διαδίκτυα της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στα οποία κομβικό ρόλο έπαιζε το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε σε κομβικό χρονικά σημείο, καθώς η Καρουάνα Γκαλίτσια συνέχιζε τις αποκαλύψεις τη για τη διαφθορά στη Μάλτα, επεκτείνοντας συνεχώς τις έρευνές της.

Πρόσφατα αποκάλυψε ένα δίκτυο offshore εταιρειών, μέσω των οποίων ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόσεφ Μουσκάτ, και δύο στενοί συνεργάτες του εμφανίζονταν να πουλάνε μαλτέζικα διαβατήρια και να δέχονται πληρωμές από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξη Τύπου είπε σε συνέντευξη Τύπου για το θάνατό της: «Καταδικάζω αυτή την βάρβαρη επίθεση σε βάρος αυτού του ατόμου αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας».

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Γκαλίτσια ήταν σκληρή επικριτής μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, όπως ήταν και με άλλους. Μία τέτοια δολοφονική επίθεση δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση».

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα της Μάλτας, η 53χρονη δημοσιογράφος είχε προσεγγίσει την αστυνομία και είχε ενημερώσει ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της 15 ημέρες πριν από τον θάνατό της, χωρίς όμως να δοθούν από το κανάλι περαιτέρω πληροφορίες.