ΚΟΣΜΟΣ

Συνταγματικό Δικαστήριο Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Συνταγματικό Δικαστήριο Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Η Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας ακύρωσε ομόφωνα σήμερα το καταλανικό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου

Το δικαστήριο, ειδικότερα, έκρινε ότι «ο νόμος παρεμβαίνει των εξουσιών του κράτους αναφορικά με τις λαϊκές διαβουλεύσεις» και ότι «παραβιάζει, μεταξύ άλλων, την υπεροχή του Συντάγματος, την Εθνική Κυριαρχία και την αδιαίρετη ενότητα του ισπανικού Έθνους», σύμφωνα με την ισπανική «El Pais».

Η απόφαση του Ισπανικού δικαστηρίου, αν και αναμενόμενη, καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στον πρόεδρο της Καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν, πρωτεργάτη του δημοψηφίσματος.

Ανένδοτη η Καταλονία για την ανεξαρτησία της

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον αγώνα της για απόσχιση και θα δώσει την ίδια απάντηση στην κεντρική κυβέρνηση την Πέμπτη, όπως έκανε και χθες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ υπολείπονται δυο ημέρες έως ότου ο ηγέτης της Καταλονίας να απαντήσει στο αίτημα της Μαδρίτης να αλλάξει γνώμη για το εάν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει τη θέση του χθες, αφού στις 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση. Τώρα έχει περιθώριο έως την Πέμπτη για να υπαναχωρήσει.

«Το να ενδώσουμε δεν εντάσσεται στα σενάρια αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Τζόρντι Τουρούλ. «Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε την Δευτέρα».

Σχετικές ειδήσεις