ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η τρεμάμενη φωνή του Τραμπ μαρτυρά την αρχή του τέλους για τις ΗΠΑ

Ιράν: Η τρεμάμενη φωνή του Τραμπ μαρτυρά την αρχή του τέλους για τις ΗΠΑ

Το επίλεκτο ιρανικό σώμα Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν θα επιταχυνθεί παρά την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να το αναστείλει, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής στις 13 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με μια σημαντική πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 και ανακοίνωσε μια πιο επιθετική προσέγγιση προς την Ισλαμική Δημοκρατία ως προς τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη πυραύλων.

«Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα αντιδρώντας στην εχθρική προσέγγιση του Τραμπ απέναντι σε αυτόν τον οργανισμό της επανάστασης (τους Φρουρούς)», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποίησε το Tasnim, οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες μονομερείς κυρώσεις με σκοπό να πλήξει το πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν. Κάλεσε την Τεχεράνη να μην αναπτύξει πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες. Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν έχει τέτοια σχέδια.

Η Τεχεράνη έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις αμυντικές, όπως υποστηρίζει, πυραυλικές ικανότητές της παρά τις δυτικές επικρίσεις.

«Η αγωνία και η τρεμάμενη φωνή του Τραμπ στην ομιλία του είναι μια ένδειξη ότι αρχίζει η εποχή του τέλους για την ηγεμονία της Αμερικής», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών, Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί, σύμφωνα με το Tasnim. «Η ενίσχυση της αμυντικής ισχύος του Ιράν παραμένει η ύψιστη προτεραιότητά μας».

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα πιο προωθημένα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, το οποίο θεωρεί ως απαραίτητη προληπτική άμυνα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, όπως οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και το Ισραήλ.

«Η επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος των Φρουρών και η εχθρική προσέγγιση του ξιπασμένου και άξεστου πρόεδρου (των ΗΠΑ) δείχνει την αποτυχία της Αμερικής και τις άνομες πολιτικές του σιωνιστικού καθεστώτος (του Ισραήλ) στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ανάπαυλα στις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου το σιιτικό Ιράν διεξάγει πόλεμο δι΄αντιπροσώπων με τη σουνιτική, σύμμαχο των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, οι Φρουροί δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να αντιπαρατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ.

«Περισσότερο αποφασισμένοι και ισχυροί από ποτέ, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τα συμφέροντά της», αναφέρεται στη ανακοίνωση, που υπαινίσσεται τη δύναμη Κοντς, τον κλάδο των Φρουρών που είναι αρμόδιος για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό -- στο Ιράκ, στη Συρία και στην Υεμένη, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις