ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Μανχάταν: Ο τρομοκράτης «εμπνεύστηκε» από τους αποκεφαλισμούς του ISIS

Επίθεση Μανχάταν: Ο τρομοκράτης «εμπνεύστηκε» από τους αποκεφαλισμούς του ISIS

Να επιβληθεί θανατική ποινή στον μακελάρη ζητά ο Τραμπ - Οι Αρχές βρήκαν στο κινητό του Σαΐποφ 90 βίντεο με φρικιαστικές εκτελέσεις - Σχεδίαζε την επίθεση ένα χρόνο - Είχε νοικιάσει φορτηγό εννέα ημέρες πριν το μακελειό για να κάνει πρόβες

«Έμπνευση» από τα βίντεο με αποκεφαλισμούς από τζιχαντιστές είχε πάρει ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφουλό Σαΐποφ, ο τρομοκράτης που σκότωσε 8 ανθρώπους το απόγευμα της Τρίτης στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο φορτηγάκι που χρησιμοποίησε ο 29χρονος Ουζμπέκος δύο κινητά τηλέφωνα με περίπου 90 βίντεο και 3.800 του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτά εκτός από έργα προπαγάνδας που σχετίζονται με το ISIS, περιλαμβάνονταν αποκεφαλισμοί και σκηνές με εκτελέσεις με όπλα, σύμφωνα με την Telegraph.

Εμπνευσμένος από το άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ το οποίο βρέθηκε στα δύο κινητά του τηλέφωνα, ο Σαΐποφ προετοίμαζε την επίθεση του «εδώ και περίπου έναν χρόνο» κι αποφάσισε να τη διαπράξει χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως είχε νοικιάσει το φορτηγάκι την 22α Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί κι ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για «να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους».

«Ικανοποιημένος» ο δράστης από την πράξη του

Ο τρομοκράτης δήλωσε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κι εξέφρασε «ικανοποίηση» για την πράξη του, ανέφερε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία του απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του ΙΚ στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς.

saipov1

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία

Αν και η εισαγγελία υπογράμμισε ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να έχει τερματιστεί, τα μέχρι τώρα ευρήματα επιτρέπουν την ταχεία απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σαΐποφ.

Ήδη κατηγορείται για ομοσπονδιακά αδικήματα-χρήση βίας και καταστροφή οχημάτων, υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση-τα οποία επισύρουν ισόβια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Τζουν Κιμ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

manhattan

Ο Σαΐποφ προσήχθη με αναπηρικό αμαξίδιο στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το βράδυ της Τετάρτης. Κατόπιν οδηγήθηκε σε φυλακή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Καθώς η σύνδεση του υπόπτου με το ΙΚ επαληθευόταν, ο Πρόεδρος Τραμπ απαίτησε να σταματήσει αμέσως το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου από το οποίο είχε ωφεληθεί ο Σαΐποφ.Ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο ο ύποπτος να σταλεί στη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι ο Σαΐποφ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εχθρικός μαχητής», κάτι που θα μείωνε δραστικά τα δικαιώματα της υπεράσπισής του.

Να του επιβληθεί η θανατική ποινή ζητά ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Τετάρτη (1/11) μέσω Twitter, να επιβληθεί η θανατική ποινή στο δράστη της επίθεσης της Τρίτης στο Μαχνάταν της Νέας Υόρκης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.

«Ο τρομοκράτης της NYC (σ.σ. της πόλης της Νέας Υόρκης) ήταν χαρούμενος και ζήτησε να κρεμάσει τη σημαία του ΙΚ στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο. Σκότωσε 8 ανθρώπους, τραυμάτισε βαριά 12. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον Twitter.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Telegraph

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Σχετικές ειδήσεις