ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Να καταδικαστεί σε θάνατο ο τρομοκράτης του Μανχάταν

Τραμπ: Να καταδικαστεί σε θάνατο ο τρομοκράτης του Μανχάταν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε σήμερα στην πρόθεσή του να στείλει στο Γκουαντάναμο τον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, που ήταν η πιο φονική που έχει σημειωθεί στην πόλη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όμως επανέλαβε και τη βούλησή του να τον δει να καταδικάζεται σε θάνατο.

«Θα ήθελα να στείλω τον τρομοκράτη της Νέας Υόρκης στο Γκουαντάναμο, όμως στατιστικά η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο απ' ό,τι αν περάσει από το ομοσπονδιακό σύστημα...», έγραψε σε ένα πρώτο μήνυμά του στο Twitter πριν συμπληρώσει:

«... Μοιάζει επίσης σωστό να τον κρατήσουμε εκεί όπου διέπραξε το φρικτό έγκλημά του. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!».

Ενεργώντας στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ένας 29χρονος Ουζμπέκος που έφθασε στις ΗΠΑ το 2010, οδήγησε την Τρίτη το όχημά του σε έναν ποδηλατόδρομο στο Μανχάταν θερίζοντας πεζούς και ποδηλάτες σε μια αιματηρή κούρσα που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και άφησε 12 τραυματίες.

Ο Σαΐποφ συνελήφθη ζωντανός, αλλά τραυματισμένος και δεν έδειξε κανένα ίχνος μεταμέλειας, λέγοντας πως είναι «ικανοποιημένος γι' αυτό που έκανε», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ζήτησε μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αναρτήσει στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Σε βάρος του Σαΐποφ έχουν ήδη απαγγελθεί δύο ομοσπονδιακές κατηγορίες, η μία από τις οποίες επισύρει τη θανατική ποινή, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να την ζητήσει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν Τζουν Κιμ.

Η μία κατηγορία είναι βία και καταστροφή οχημάτων που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και η άλλη είναι παροχή υλικής υποστήριξης και πόρων σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση -- στην προκειμένη περίπτωση το Ισλαμικό Κράτος.

Η μέγιστη ποινή για την πρώτη κατηγορία είναι ο θάνατος και για τη δεύτερη τα ισόβια, δήλωσε ο Κιμ.

Σχετικές ειδήσεις