ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο λόγος που ο Γιλντιρίμ πάει στις Η.Π.Α

Αυτός είναι ο λόγος που ο Γιλντιρίμ πάει στις Η.Π.Α

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τις ΗΠΑ κι ενώ οι σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον διανύουν μια δύσκολη περίοδο

«Επιβεβαιώθηκε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού (Μπιναλί Γιλντιρίμ) στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ 7ης-11ης» Νοεμβρίου, αναφέρεται από τις τουρκικές κυβερνητικές πηγές, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης αυτής έγινε την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, δύο χωρών εταίρων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, παραμένει στα ύψη εδώ και πολλούς μήνες. Το κλίμα επιδεινώθηκε τον περασμένο μήνα αφού οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν για «κατασκοπία», στις αρχές Οκτωβρίου, έναν Τούρκο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ως αντίδραση στη σύλληψη, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέστειλε τη χορήγηση αμερικανικής βίζας στην Τουρκία, εκτός των μεταναστευτικών θεωρήσεων εισόδου. Η Άγκυρα απάντησε εφαρμόζοντας ανάλογα αντίμετρα.

Η κρίση με τη χορήγηση βίζας ξέσπασε σε μια περίοδο όπου οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από τη Συρία, όπου η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι στηρίζει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης είναι η έκδοση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία αξιώνει, χωρίς αποτέλεσμα, η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι έτοιμος να «ανταλλάξει» τον Γκιουλέν με έναν Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις