ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι προσέφερε χρήματα ως αντάλλαγμα για την έκδοση του Γκιουλέν

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι προσέφερε χρήματα ως αντάλλαγμα για την έκδοση του Γκιουλέν

«Γελοίες» οι κατηγορίες

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες» τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προσέφερε πολλά εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Όλοι οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία κατέφυγε σε μέσα έξω από το κράτος δικαίου για την έκδοση είναι εντελώς ψευδείς, γελοίοι και αβάσιμοι», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνά αν ο Μάικλ Φλιν ήταν αναμιγμένος σε ένα σχέδιο για τη σύλληψη του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος του 2016 και την παράδοσή του στην Τουρκία με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Φλιν και ο γιος του, ο Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, επρόκειτο να λάβουν ποσό μέχρι 15 εκατομμύρια δολάρια για να συλληφθεί ο Γκιουλέν στην κατοικία του στις ΗΠΑ και να παραδοθεί στην τουρκική κυβέρνηση, όπως είπαν στην εφημερίδα πρόσωπα που σχετίζονται με την έρευνα.

Η WSJ αναφέρει πως αγνοεί αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι έδωσαν συνέχεια στο θέμα και διευκρινίζει πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος ότι έγινε κάποια πληρωμή.

Οι δικηγόροι του Φλιν διαβεβαίωσαν πως οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη τους, που «κυμαίνονται από απαγωγή μέχρι δωροληψία» είναι εξοργιστικές και ψευδείς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις