ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυτός είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων του Grenfell Tower

Βρετανία: Αυτός είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων του Grenfell Tower

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω

Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Grenfell Tower του Λονδίνου τον Ιούνιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και ανέρχεται σε 71, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία έπειτα από πέντε μήνες συστηματικών ερευνών και επιχειρήσεων εντοπισμού τυχόν αγνοουμένων.

Προηγούμενος απολογισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς από την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το 24ώροφο κτήριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι Αρχές εκτιμούν τώρα ότι όλες οι σοροί των θυμάτων έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια και έχουν αναγνωριστεί.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω επειδή κάποιοι άνθρωποι είχαν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως αγνοούμενοι, άλλοι ένοικοι του κτηρίου που θεωρήθηκαν νεκροί δεν είχαν διανυκτερεύσει εκεί την μοιραία βραδιά, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που είχαν ψευδώς δηλωθεί ως νεκροί από απατεώνες οι οποίοι επιδίωκαν να εισπράξουν αποζημίωση.

Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει 70 ενήλικες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά και ένα νεογέννητο που γεννήθηκε πρόωρα όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του κατάφερε να διαφύγει από τον 21ο όροφο, αλλά υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από την εισπνοή καπνού. Η μητέρα επέζησε.

«Ομάδες εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν μέσα στο Grenfell Tower και η ιατροδικαστική υπηρεσία ξεπέρασαν κάθε επιστημονικά δυνατό όριο για να αναγνωριστούν οι σοροί. Γνωρίζω ότι το κάθε μέλος της ομάδας αυτής έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστεί αυτό εφικτό. Το έκαναν αυτό για τον καθένα που έχασε τη ζωή του, την οικογένεια και τους αγαπημένους του και για όλους εκείνους για τους οποίους το Grenfell Tower ήταν σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Στούαρτ Κάντι.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εις βάρος προσώπων ή οργανισμών, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα στοχεύει να ρίξει φως σε πιθανές παρατυπίες ή σφάλματα στην κατασκευή ή συντήρηση του κτηρίου.

Αστυνομικοί με τη βοήθεια ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων μέσω της οδοντοστοιχίας, ερεύνησαν ένα προς ένα όλα τα διαμερίσματα του κάθε ορόφου καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους.

Ταυτόχρονα διεξήχθη μια ογκωδέστατη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός βρισκόταν στο κτήριο την μοιραία βραδιά και ποιός θεωρείτο αγνοούμενος ή νεκρός. Ένας άνθρωπος αναφέρθηκε ως αγνοούμενος 46 διαφορετικές φορές, ενώ κάποιοι αναφέρονταν με διαφορετικά ονόματα και ως εκ τούτου χρειάστηκε να ερευνηθεί ακόμη και η παραμικρή διαφορά στην ορθογραφία των ονομάτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις