ΚΟΣΜΟΣ

Σε άτακτη φυγή οι τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία (Vids)

Σε άτακτη φυγή οι τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία (Vids)

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα (17/11) μέσα σε μερικές ώρες τη Ράουα, την τελευταία περιοχή της χώρας που βρισκόταν ακόμη υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ.

Λιγότερες από τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης, η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε την «απελευθέρωση του συνόλου της Ράουα όπου η ιρακινή σημαία υψώθηκε στα επίσημα κτίρια».

Ο ιρακινός πρωθυπουργός και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, χαιρέτησε «την απελευθέρωση σε χρόνο ρεκόρ» και υπογράμμισε πως οι ιρακινές δυνάμεις «συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σάρωσης της ερήμου προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα με τη Συρία».

«Στρατιωτικά, το ISIS έχει νικηθεί, αλλά τώρα θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τα κατάλοιπά του για να εξαλείψουμε την παρουσία του», εξήγησε κατά την ανακοίνωση της νίκης στη Ράουα ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης.

«Οι ώρες του δήθεν χαλιφάτου είναι μετρημένες», έγραψε στο τουίτερ ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Μπρετ ΜακΓκεργκ.

Ο συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το ISIS έχει χάσει το 95% των εδαφών που είχε κατακτήσει το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Απέχοντας πολύ από τα μεγάλα τμήματα εδαφών τα οποία είχαν καταλάβει εκείνο τον χρόνο, οι τζιχαντιστές κατέχουν ακόμη την πόλη Μπουκαμάλ στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, και ορισμένες ερημικές περιοχές από τη μία και την άλλη πλευρά των πορωδών συνόρων των δύο χωρών.

Στο Ιράκ

Μετά την ανακατάληψη της Ράουα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία στη δυτική έρημο, οι ιρακινές δυνάμεις εξακολουθούν να σαρώνουν μεγάλα κομμάτια της ερήμου κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία για να εκδιώξουν τους τελευταίους τζιχαντιστές.

Στις 3 Νοεμβρίου οι ιρακινές δυνάμεις εκδίωξαν το ISIS από την αλ-Κάιμ, μια μεγάλη κωμόπολη στην έρημο περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα. Την ίδια ημέρα, ανέκτησαν επίσης τον έλεγχο του συνοριακού φυλακίου που συνδέει την αλ-Κάιμ με τη Συρία.

Σύμφωνα με έναν ιρακινό ειδικό, οι τζιχαντιστές κατέχουν λιγότερο το 5% του ιρακινού εδάφους.

«Αυτό που απελευθερώθηκε είναι περιοχές οροθετημένες διοικητικά και κατοικημένες. Όμως οι ξεροπόταμοι, οι οάσεις, οι αδειανές ερημικές εκτάσεις που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 4% του ιρακινού εδάφους, βρίσκονται ακόμη στα χέρια του ΙΚ», εξηγεί ο Χίσαμ αλ-Χασέμι.

Στη Συρία

Η τελευταία πόλη στην οποία βρίσκονται ακόμη τζιχαντιστές στη Συρία είναι η Μπουκαμάλ, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Στις 3 Νοεμβρίου έχασαν τη μεγάλη πόλη Ντέιρ Έζορ, βορειότερα, στην ομώνυμη επαρχία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν χθες επίθεση για την ανακατάληψη της Μπουκαμάλ όπου οι μάχες συνεχίζονται, ενώ ο ρωσικός στρατός, σύμμαχος της Δαμασκού, βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές από αέρος.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι ανακατέλαβε την Μπουκαμάλ αλλά οι τζιχαντιστές κατάφεραν μερικές ημέρες αργότερα να ξαναπάρουν τον έλεγχο.

Το ISIS εξακολουθεί να ελέγχει το 25% της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Ντέιρ Έζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην επαρχία αυτή, οι τζιχαντιστές κατέχουν επίσης πολλά χωριά και τουλάχιστον μία πετρελαιοπηγή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Εκτός από την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, η υπεριζοσπαστική οργάνωση αντιμετωπίζει στην επαρχία αυτή μια επίθεση κούρδων και αράβων μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αλλού στη Συρία, το ISIS είναι παρόν σε συνοικίες της Γιαρμούκ -που είναι στην πραγματικότητα καταυλισμός παλαιστινίων προσφύγων- και της Χατζάρ αλ-Άσουαντ (και οι δύο πόλεις βρίσκονται νότια της πρωτεύουσας). Ελέγχει επίσης μικρές περιοχές στην επαρχία Χομς (κεντρο-δυτικά) και την περιοχή Ντεράα (νότια).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις